Pregled bibliografske jedinice broj: 933195
U prilog mliječnoj masti
U prilog mliječnoj masti // Mlijeko i ja, 1 (2018), 27; 18-19 (recenziran, članak, ostalo)
CROSBI ID: 933195 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
U prilog mliječnoj masti
(In favor to milk fat)
Autori
Lisak Jakopović, Katarina
Izvornik
Mlijeko i ja (1846-8268) 1
(2018), 27;
18-19
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, ostalo
Ključne riječi
mliječna mast ; prehrana djece ; smjernice pravilne prehrane
(milk fat ; children nutrition ; nutrition guidelines)
Sažetak
Generalni stav modernog čovjeka koji ubrzano živi i jede „s nogu“ je unositi tzv. „light“ hranu koja ima smanjene ili čak potpuno zamijenjene, najčešće životinjske masti biljnima, a šećere umjetnim sladilima. Sve veća pojava pretilosti i kardiovaskularnih bolesti, natjerala je potrošača da poseže za takvim proizvodima, a prehrambenu industriju da ih proizvodi. Isto tako je, sve veći porast pretile djece u razvijenim zemljama, pa su i smjernice za prevenciju pretilosti upravo zamjena punomasnih mliječnih proizvoda s onima koji sadrže manje mliječne masti. Potrošnja mlijeka i mliječnih proizvoda je u porastu iz godine u godinu, a zastupljeni su u svakodnevnoj prehrani. Upravo se zato na tržištu može naći vrlo široka paleta mlijeka i mliječnih proizvoda koji imaju smanjenu količinu mliječne masti i kategoriziraju se kao „light“ proizvodi. No, bez obzira na smjernice za prevenciju pretilosti i kardiovaskularnih bolesti, mnogobrojne su studije koje idu u prilog mliječnoj masti i govore baš da ne treba izbjegavati punomasne mliječne proizvode jer upravo njihova konzumacija kod djece prevenira pojavu navedenih bolesti u kasnijoj dobi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Katarina Lisak Jakopović
(autor)