Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 933131

Praćenje ostataka kloramfenikola u mesu i mesnim proizvodima tijekom razdoblja 2015. - 2017.


Bilandžić, Nina; Vrkljan, Petra; Solomun Kolanović, Božica; Varenina, Ivana; Krpan, Marina; Hruškar, Mirjana
Praćenje ostataka kloramfenikola u mesu i mesnim proizvodima tijekom razdoblja 2015. - 2017. // Veterinarska stanica, 49 (2018), 2; 73-83 (domaća recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 933131 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Praćenje ostataka kloramfenikola u mesu i mesnim proizvodima tijekom razdoblja 2015. - 2017.
(Survey of chloramphenicol residues in meat and meat products during the period 2015 - 2017)

Autori
Bilandžić, Nina ; Vrkljan, Petra ; Solomun Kolanović, Božica ; Varenina, Ivana ; Krpan, Marina ; Hruškar, Mirjana

Izvornik
Veterinarska stanica (0350-7149) 49 (2018), 2; 73-83

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
kloramfenikol ; meso ; mesni proizvodi ; sigurnost hrane ; ELISA ; validacija
(chloramphenicol ; meat ; meat products ; food safety ; ELISA ; validation)

Sažetak
Usprkos zabrani primjene kloramfenikola u veterinarskoj medicini za životinje namijenjene za prehranu u Europskoj uniji (EU) više od dva desetljeća, njegovi ostataci se sustavno određuju u svim vrstama proizvoda životinjskog podrijetla. Svrha ovog istraživanja je određivanje koncentracija kloramfenikola u uzorcima mesa i mesnih proizvoda primjenom ELISA metode. Validacija metode je provedena prema kriterijima Odluke Komisije 2002/657/EC. Određeni su sljedeći parametri za meso i mesne proizvode: sposobnosti dokazivanja CCβ 0, 05 i 0, 13 µg/kg ; iskorištenje 80, 8 i 100 % ; koeficijent varijacije 13 i 14, 2 % ; granice detekcije LOD 0, 005 i 0, 019 µg/kg ; granice kvantifikacije LOQ 0, 010 i 0, 068 µg/kg. Dobiveni validacijski parametri su u skladu s kriterijima Odluke Komisije te se metoda može smatrati prikladnom za kvantifikaciju kloramfenikola u mesu i mesnim proizvodima. U ovome istraživanju koncentracije kloramfenikola određivane su u mesu goveda i svinja te različitim mesnim proizvodima sakupljenim tijekom 2015., 2016. i 2017. godine. U ukupno 392 uzorka koncentracije kloramfenikola su se kretale u rasponu od 0, 0003 do 0, 22 µg/kg. Najveća vrijednost od 0, 22 µg/kg izmjerena je u mesnom naresku. Srednje vrijednosti kloramfenikola za meso i mesne proizvode određene su u rasponu od 0, 0076 do 0, 034 µg/kg. Nisu utvrđene vrijednosti iznad propisane granice najmanje zahtjevane učinkovitosti izvedbe metode (MRPL) od 0, 3 μg/kg. Prema podacima Europske agencije za sigurnost hrane u okviru praćenja ostataka kloramfenikola u nacionalnim planovima članica EU u razdoblju od 2013. do 2015. određeno je ukupno 50 uzoraka različitih životinjskih vrsta te proizvoda sa povišenim koncentracijama kloramfenikola. Najveći broj nesukladnih rezultata je zabilježen u goveda i svinja. U 2015. godini su u Hrvatskoj utvrđena 2 nesukladna rezultata kloramfenikola, jedan u mesu goveda te drugi u mesu peradi. U razdoblju od 2008. do 2017. godine u centralni sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF) u koji se evidentiraju nesukladni proizvodi koji se upućuju na tržište EU, prijavljeno je ukupno 108 različitih proizvoda sa nesukladnim koncentracijama kloramfenikola. Među nesukladnima je prijavljeno 18 mesnih proizvoda od koji su 14 bila crijeva životinja, 3 meso zečeva i jedno meso peradi. Rezultati u ovome istraživanju pokazuju da su analizirani mesni proizvodi zdravstveno ispravni obzirom na ostatke kloramfenikola. Međutim, obzirom na navedene nesukladne rezultate na razini EU imperativna je njegova kontrola na svim razinama proizvodnje hrane životinjskog podrijetla, posebice kontrole uvoznih pošiljaka različitih proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

www.veinst.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Bilandžić, Nina; Vrkljan, Petra; Solomun Kolanović, Božica; Varenina, Ivana; Krpan, Marina; Hruškar, Mirjana
Praćenje ostataka kloramfenikola u mesu i mesnim proizvodima tijekom razdoblja 2015. - 2017. // Veterinarska stanica, 49 (2018), 2; 73-83 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
Bilandžić, N., Vrkljan, P., Solomun Kolanović, B., Varenina, I., Krpan, M. & Hruškar, M. (2018) Praćenje ostataka kloramfenikola u mesu i mesnim proizvodima tijekom razdoblja 2015. - 2017.. Veterinarska stanica, 49 (2), 73-83.
@article{article, author = {Biland\v{z}i\'{c}, Nina and Vrkljan, Petra and Solomun Kolanovi\'{c}, Bo\v{z}ica and Varenina, Ivana and Krpan, Marina and Hru\v{s}kar, Mirjana}, year = {2018}, pages = {73-83}, keywords = {kloramfenikol, meso, mesni proizvodi, sigurnost hrane, ELISA, validacija}, journal = {Veterinarska stanica}, volume = {49}, number = {2}, issn = {0350-7149}, title = {Pra\'{c}enje ostataka kloramfenikola u mesu i mesnim proizvodima tijekom razdoblja 2015. - 2017.}, keyword = {kloramfenikol, meso, mesni proizvodi, sigurnost hrane, ELISA, validacija} }
@article{article, author = {Biland\v{z}i\'{c}, Nina and Vrkljan, Petra and Solomun Kolanovi\'{c}, Bo\v{z}ica and Varenina, Ivana and Krpan, Marina and Hru\v{s}kar, Mirjana}, year = {2018}, pages = {73-83}, keywords = {chloramphenicol, meat, meat products, food safety, ELISA, validation}, journal = {Veterinarska stanica}, volume = {49}, number = {2}, issn = {0350-7149}, title = {Survey of chloramphenicol residues in meat and meat products during the period 2015 - 2017}, keyword = {chloramphenicol, meat, meat products, food safety, ELISA, validation} }

Časopis indeksira:


  • Scopus





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font