Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 932853

Antioksidativni potencijal i udio polifenola u napitcima na bazi rogača


Matak, Andrea
Antioksidativni potencijal i udio polifenola u napitcima na bazi rogača, 2018., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 932853 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Antioksidativni potencijal i udio polifenola u napitcima na bazi rogača
(Antioxidant potential and polyphenolic share in carob based beverages)

Autori
Matak, Andrea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
30.03

Godina
2018

Stranica
41

Mentor
Vitali Čepo, Dubravka

Ključne riječi
rogač, kakao, kakaovac, polifenoli, antioksidansi
(carob, cocoa, cocoa tree, polyphenols, antioxidants)

Sažetak
Rogač (Ceratonia siliqua, Fabaceae) je višegodišnja zimzelena biljka koja u današnje vrijeme najvećim dijelom raste na području Sredozemlja. Zahvaljujući visokom udjelu polifenola, poznatih po svom jakom antioksidativnom učinku, plod rogača je danas tema brojnih znanstvenih istraživanja. Svrha ovog rada bila je istražiti utjecaj zamjene dijela kakaa rogačevim brašnom (onim bez sjemenki, kao i onim sa sjemenkama) u smjesi za pripremu napitka na udio polifenola i antioksidacijski potencijal. Udio ukupnih fenola određen je Folin-Ciocalteu metodom, a antioksidativna učinkovitost je ispitana FRAP odnosno TEAC metodom. Rezultati istraživanja pokazali su da kakaovac sadrži više polifenola nego plod rogača te ima višu antioksidativnu učinkovitost. Uzorci sa povećanim udjelom brašna rogača pokazali su niži antioksidacijski potencijal i udio polifenola, međutim oni uzorci sa najvišim udjelom brašna rogača zadržali su značajan udio polifenola i antioksidacijsku aktivnost. Uočena je značajna razlika u sadržaju polifenola između uzoraka koji sadrže brašno rogača sa sjemenkama u odnosu na uzorke sa brašnom bez sjemenki rogača. Naime, uzorci sa brašnom rogača iz kojeg su uklonjene sjemenke pokazali su se kao puno vredniji izvor polifenola. Vrsta zaslađivača koja je dodana u uzorke korištene u ispitivanju nije bitno utjecala na sadržaj polifenola i ukupnu antioksidacijsku aktivnost. Rogač je bogat izvor brojnih bioaktivnih produkata koji su u posljednje vrijeme pokazali širok potencijal u terapiji i prevenciji različitih bolesti, čime se opravdava uloga rogača kao sve zastupljenije namirnice u prehrani čovjeka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Farmacija

Napomena
Diplomski rad



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Dubravka Vitali Čepo (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Matak, Andrea
Antioksidativni potencijal i udio polifenola u napitcima na bazi rogača, 2018., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Matak, A. (2018) 'Antioksidativni potencijal i udio polifenola u napitcima na bazi rogača', diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Matak, Andrea}, year = {2018}, pages = {41}, keywords = {roga\v{c}, kakao, kakaovac, polifenoli, antioksidansi}, title = {Antioksidativni potencijal i udio polifenola u napitcima na bazi roga\v{c}a}, keyword = {roga\v{c}, kakao, kakaovac, polifenoli, antioksidansi}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Matak, Andrea}, year = {2018}, pages = {41}, keywords = {carob, cocoa, cocoa tree, polyphenols, antioxidants}, title = {Antioxidant potential and polyphenolic share in carob based beverages}, keyword = {carob, cocoa, cocoa tree, polyphenols, antioxidants}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font