Pregled bibliografske jedinice broj: 932853
Antioksidativni potencijal i udio polifenola u napitcima na bazi rogača
Antioksidativni potencijal i udio polifenola u napitcima na bazi rogača, 2018., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 932853 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antioksidativni potencijal i udio polifenola u napitcima na bazi rogača
(Antioxidant potential and polyphenolic share in carob based beverages)
Autori
Matak, Andrea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.03
Godina
2018
Stranica
41
Mentor
Vitali Čepo, Dubravka
Ključne riječi
rogač, kakao, kakaovac, polifenoli, antioksidansi
(carob, cocoa, cocoa tree, polyphenols, antioxidants)
Sažetak
Rogač (Ceratonia siliqua, Fabaceae) je višegodišnja zimzelena biljka koja u današnje vrijeme najvećim dijelom raste na području Sredozemlja. Zahvaljujući visokom udjelu polifenola, poznatih po svom jakom antioksidativnom učinku, plod rogača je danas tema brojnih znanstvenih istraživanja. Svrha ovog rada bila je istražiti utjecaj zamjene dijela kakaa rogačevim brašnom (onim bez sjemenki, kao i onim sa sjemenkama) u smjesi za pripremu napitka na udio polifenola i antioksidacijski potencijal. Udio ukupnih fenola određen je Folin-Ciocalteu metodom, a antioksidativna učinkovitost je ispitana FRAP odnosno TEAC metodom. Rezultati istraživanja pokazali su da kakaovac sadrži više polifenola nego plod rogača te ima višu antioksidativnu učinkovitost. Uzorci sa povećanim udjelom brašna rogača pokazali su niži antioksidacijski potencijal i udio polifenola, međutim oni uzorci sa najvišim udjelom brašna rogača zadržali su značajan udio polifenola i antioksidacijsku aktivnost. Uočena je značajna razlika u sadržaju polifenola između uzoraka koji sadrže brašno rogača sa sjemenkama u odnosu na uzorke sa brašnom bez sjemenki rogača. Naime, uzorci sa brašnom rogača iz kojeg su uklonjene sjemenke pokazali su se kao puno vredniji izvor polifenola. Vrsta zaslađivača koja je dodana u uzorke korištene u ispitivanju nije bitno utjecala na sadržaj polifenola i ukupnu antioksidacijsku aktivnost. Rogač je bogat izvor brojnih bioaktivnih produkata koji su u posljednje vrijeme pokazali širok potencijal u terapiji i prevenciji različitih bolesti, čime se opravdava uloga rogača kao sve zastupljenije namirnice u prehrani čovjeka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Farmacija
Napomena
Diplomski rad
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Profili:
Dubravka Vitali Čepo
(mentor)