Pregled bibliografske jedinice broj: 932744
Recentno stanje i gospodarski značaj hrskavičnjača (Chondrichthyes)
Recentno stanje i gospodarski značaj hrskavičnjača (Chondrichthyes), 2015., diplomski rad, diplomski, Sveučilišni odjel za studije mora, Split
CROSBI ID: 932744 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Recentno stanje i gospodarski značaj hrskavičnjača (Chondrichthyes)
(Recent state and economic importance of Chondrichthyans (CHONDRICHTHYES))
Autori
Baranović, Mateja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Sveučilišni odjel za studije mora
Mjesto
Split
Datum
17.09
Godina
2015
Stranica
16
Mentor
Krstulović Šifner, Svjetlana
Ključne riječi
hrskavičnječe, Chondrichthyes, stanje populacija, ribolov, iskorištavanje
(cartilaginous fish (Chondrichthyes), state of populations, fishing, exploitation)
Sažetak
Hrskavičnjače (Chondrichthyes) su razred riba u koji se ubrajaju morski psi, raže i himere, a njihovo zajedničko obilježje je hrskavični kostur bez koštanih dijelova po čemu su i dobile ime. Hrskavičnjače nastanjuju sva mora i oceane od obalnih voda do velikih dubina, a neke vrste nastanjuju i slatke vode. Imaju važnu ulogu u morskom hranidbenom sustavu kao vršni predatori što se poglavito odnosi na morske pse (Elasmobranchii). Zbog bioloških karakteristika kao što su spori rast, dugi životni vijek, mali fekunditet, kasno sazrijevanje i velike dimenzije tijela, njihove populacije se sporo obnavljaju u odnosu na većinu drugih ribolovnih resursa. Stoga hrskavičnjače među prvima regiraju na preveliki ribolovni napor te se smatraju indikatorskim vrstama. Ljudi od davnina izlovljavaju hrskavičnajče te u različite svrhe iskorištavaju gotovo sve dijelove njihovog tijela: meso, peraje, jetru, kožu, zubalo i hrskavicu. Posebno zabrinjava praksa poznata kao „finning“ u kojoj se režu samo peraje morskog psa, a osakaćene jedinke se nakon toga bacaju natrag u more. Taj nehumani način izlovljavanja je sve popularniji zahvaljujući unosnoj trgovini perajama koje se koriste za pripremu delikatesne i vrlo cijenjene juhe. Preveliki ribolovni napor usmjeren ka izlovu hrskavičnjača u mnogim područjima izaziva smanjivanje njihovih populacija, a time i negativne promjene u cjelokupnom morskom ekosustavu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Sveučilište u Splitu Sveučilišni odjel za studije mora
Profili:
Svjetlana Krstulović Šifner
(mentor)