Pregled bibliografske jedinice broj: 932740
Izbjeljivanje koralja: uzroci i posljedice
Izbjeljivanje koralja: uzroci i posljedice, 2014., diplomski rad, diplomski, Sveučilišni odjel za studije mora, Split
CROSBI ID: 932740 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Izbjeljivanje koralja: uzroci i posljedice
(Coral bleaching: causes and consequences)
Autori
Čavčić, Ante
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Sveučilišni odjel za studije mora
Mjesto
Split
Datum
18.06
Godina
2014
Stranica
22
Mentor
Krstulović Šifner, Svjetlana
Ključne riječi
koralji, izbjeljivanje koralja, prilagodba koralja na izbjeljivanje
(corals, coral bleaching, coral bleaching adjustment)
Sažetak
U ovoj radu opisan je fenomen izbjeljivanja koralja te uzroci koji dovode do te pojave. Izbjeljivanje koralja se pojavljuje ne samo kod takozvanih tvrdih koralja nego i kod svih drugih životinjskih organizama koji u sebi imaju endosimbiontske bakterije, kao što su neke vrste mekih koralja, moruzgvi, puževa, spužvi i velikih školjkaša. Ova pojava nastaje kao posljedica ugibanja ili izlaska simbiontskih bakterija iz koralja što u konačnici uzrokuje njihovo propadanje obzirom da na taj način koralj ostaje bez većeg dijela organske tvari potrebne za njegov opstanak. Uzročnici ove pojave mogu biti različiti oblici stresa, od onih ekoloških i klimatskih (npr. povećanje temperature mora) do antropogenih (npr. zagađenje mora). Znanstvenici koji su se u posljednja tri desetljeća bavili istraživanjima fenomena izbjeljivanja koralja došli su do poražavajućih spoznaja o devastaciji koraljnih grebena diljem svjetskih oceana. U svijetu postoji više velikih organizacija koje aktivno rade na zaštiti koraljnih grebena, međutim ukoliko koraljni grebeni ne uspiju razviti vlastite obrambene mehanizme zaštite i otpornosti na promjene u okolini koje direktno utječu na njihov opstanak i ugrožavaju ih, mala je vjerojatnost da će doći do njihovog dugoročnog oporavka i opstanka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)