Pregled bibliografske jedinice broj: 932639
Varijabilnost sadržaja izoflavona u domaćim genotipovima soje
Varijabilnost sadržaja izoflavona u domaćim genotipovima soje // Zbornik sažetaka 53. hrvatskog i 13. međunarodnog simpozija agronoma / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2018. str. 99-100 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 932639 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Varijabilnost sadržaja izoflavona u domaćim
genotipovima soje
(Variability of isoflavone content in domestic
soybean genotypes)
Autori
Matoša Kočar, Maja ; Sudarić, Aleksandra ; Vila, Sonja ; Petrović, Sonja ; Rebekić, Andrijana ; Josipović, Ana ; Markulj Kulundžić, Antonela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 53. hrvatskog i 13. međunarodnog simpozija agronoma
/ Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2018, 99-100
Skup
53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 18.02.2018. - 23.02.2018
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
soja ; izoflavoni ; varijabilnost ; oplemenjivanje
(soybean ; isoflavones ; variability ; breeding)
Sažetak
Soja je poznata kao bogat izvor fitokemikalija izoflavona za koje se smatra da imaju ulogu u prevenciji i liječenju raka i osteoporoze. Cilj ovog trogodišnjeg pokusa (2010.-2012.) je bio dati uvid u sastav izoflavona kod 19 domaćih genotipova soje. Rezultati pokusa i proizlazeće statističke analize ukazuju na postojanje varijabilnosti (P < 0, 01) u fenotipskoj ekspresiji testiranih genotipova za ukupne izoflavone, daidzein, glicitein i genistein. Divergentnost je utvrđena i u fenotipskoj reakciji genotipova na različite uvijete okoline za sve testirane parametre što je rezultiralo u značajnoj varijabilnosti (P < 0, 01) prosječnih vrijednosti po godinama. Prosječna vrijednost za ukupne izoflavone, koje čini suma daidzeina, gliciteina i genisteina, iznosila je 166, 34 mg/100 g AST. Od tri istraživana izoflavona, genistein je imao najveći prosječni sadržaj (96, 61 mg/100 g AST) dok je prosječni sadržaj gliciteina bio najniži (20, 53 mg/100 g AST). Prosječna vrijednost za sadržaj daidzeina iznosila je 49, 19 mg/100 g AST. Istovremeno, koeficijent varijacije je bio najviši za genistein (33, 98 %), zatim za ukupne izoflavone (24, 61 %) i daidzein (21, 16 %), dok je najniži bio za glicitein (19, 69 %). Rezultati ovog istraživanja mogu biti korisni za određivanje i planiranje budućih strategija oplemenjivačkih programa čiji je cilj korekcija sadržaja izoflavona u domaćoj germplazmi soje. Na taj način bi se mogla povećati krajnja vrijednost proizvoda od soje za prerađivačku industriju i potrošače, čineći kvaltetnu sirovinu sastavni dio održive proizvodnje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek,
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Maja Matoša
(autor)
Aleksandra Sudarić
(autor)
Ana Josipović
(autor)
Sonja Petrović
(autor)
Antonela Markulj Kulundžić
(autor)
Andrijana Rebekić
(autor)