Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 932639

Varijabilnost sadržaja izoflavona u domaćim genotipovima soje


Matoša Kočar, Maja; Sudarić, Aleksandra; Vila, Sonja; Petrović, Sonja; Rebekić, Andrijana; Josipović, Ana; Markulj Kulundžić, Antonela
Varijabilnost sadržaja izoflavona u domaćim genotipovima soje // Zbornik sažetaka 53. hrvatskog i 13. međunarodnog simpozija agronoma / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2018. str. 99-100 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 932639 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Varijabilnost sadržaja izoflavona u domaćim genotipovima soje
(Variability of isoflavone content in domestic soybean genotypes)

Autori
Matoša Kočar, Maja ; Sudarić, Aleksandra ; Vila, Sonja ; Petrović, Sonja ; Rebekić, Andrijana ; Josipović, Ana ; Markulj Kulundžić, Antonela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka 53. hrvatskog i 13. međunarodnog simpozija agronoma / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2018, 99-100

Skup
53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 18.02.2018. - 23.02.2018

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
soja ; izoflavoni ; varijabilnost ; oplemenjivanje
(soybean ; isoflavones ; variability ; breeding)

Sažetak
Soja je poznata kao bogat izvor fitokemikalija izoflavona za koje se smatra da imaju ulogu u prevenciji i liječenju raka i osteoporoze. Cilj ovog trogodišnjeg pokusa (2010.-2012.) je bio dati uvid u sastav izoflavona kod 19 domaćih genotipova soje. Rezultati pokusa i proizlazeće statističke analize ukazuju na postojanje varijabilnosti (P < 0, 01) u fenotipskoj ekspresiji testiranih genotipova za ukupne izoflavone, daidzein, glicitein i genistein. Divergentnost je utvrđena i u fenotipskoj reakciji genotipova na različite uvijete okoline za sve testirane parametre što je rezultiralo u značajnoj varijabilnosti (P < 0, 01) prosječnih vrijednosti po godinama. Prosječna vrijednost za ukupne izoflavone, koje čini suma daidzeina, gliciteina i genisteina, iznosila je 166, 34 mg/100 g AST. Od tri istraživana izoflavona, genistein je imao najveći prosječni sadržaj (96, 61 mg/100 g AST) dok je prosječni sadržaj gliciteina bio najniži (20, 53 mg/100 g AST). Prosječna vrijednost za sadržaj daidzeina iznosila je 49, 19 mg/100 g AST. Istovremeno, koeficijent varijacije je bio najviši za genistein (33, 98 %), zatim za ukupne izoflavone (24, 61 %) i daidzein (21, 16 %), dok je najniži bio za glicitein (19, 69 %). Rezultati ovog istraživanja mogu biti korisni za određivanje i planiranje budućih strategija oplemenjivačkih programa čiji je cilj korekcija sadržaja izoflavona u domaćoj germplazmi soje. Na taj način bi se mogla povećati krajnja vrijednost proizvoda od soje za prerađivačku industriju i potrošače, čineći kvaltetnu sirovinu sastavni dio održive proizvodnje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek,
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Matoša Kočar, Maja; Sudarić, Aleksandra; Vila, Sonja; Petrović, Sonja; Rebekić, Andrijana; Josipović, Ana; Markulj Kulundžić, Antonela
Varijabilnost sadržaja izoflavona u domaćim genotipovima soje // Zbornik sažetaka 53. hrvatskog i 13. međunarodnog simpozija agronoma / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2018. str. 99-100 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Matoša Kočar, M., Sudarić, A., Vila, S., Petrović, S., Rebekić, A., Josipović, A. & Markulj Kulundžić, A. (2018) Varijabilnost sadržaja izoflavona u domaćim genotipovima soje. U: Rozman, V. & Antunović, Z. (ur.)Zbornik sažetaka 53. hrvatskog i 13. međunarodnog simpozija agronoma.
@article{article, author = {Mato\v{s}a Ko\v{c}ar, Maja and Sudari\'{c}, Aleksandra and Vila, Sonja and Petrovi\'{c}, Sonja and Rebeki\'{c}, Andrijana and Josipovi\'{c}, Ana and Markulj Kulund\v{z}i\'{c}, Antonela}, year = {2018}, pages = {99-100}, keywords = {soja, izoflavoni, varijabilnost, oplemenjivanje}, title = {Varijabilnost sadr\v{z}aja izoflavona u doma\'{c}im genotipovima soje}, keyword = {soja, izoflavoni, varijabilnost, oplemenjivanje}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }
@article{article, author = {Mato\v{s}a Ko\v{c}ar, Maja and Sudari\'{c}, Aleksandra and Vila, Sonja and Petrovi\'{c}, Sonja and Rebeki\'{c}, Andrijana and Josipovi\'{c}, Ana and Markulj Kulund\v{z}i\'{c}, Antonela}, year = {2018}, pages = {99-100}, keywords = {soybean, isoflavones, variability, breeding}, title = {Variability of isoflavone content in domestic soybean genotypes}, keyword = {soybean, isoflavones, variability, breeding}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font