Pregled bibliografske jedinice broj: 932551
Mogućnost primjene viših gljiva u biotehnologiji
Mogućnost primjene viših gljiva u biotehnologiji, 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 932551 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mogućnost primjene viših gljiva u biotehnologiji
(A possibility of application of higher fungi in
biotechnology)
Autori
Telak, Leon Josip
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
28.03
Godina
2018
Stranica
43
Mentor
Širić, Ivan
Ključne riječi
biotehnologija, gljive, iskoristivost, ekologija
(biotechnology, fungi, usability, ecology)
Sažetak
Svijet u kojem živimo postaje sve napučeniji i zagađeniji, a rastuća populacija ljudskog stanovništva dovodi do potrebe za novim materijalima, sirovinama, lijekovima, kvalitetnijom hranom i vodom što u konačnici dovodi do razvoja brojnih biotehnoloških procesa. Biotehnologija ima važnu ulogu u provođenju brojnih procesa na ekonomičniji i ekološki prihvatljiviji način. Biotehnolgiji kao znanosti koja velikom brzinom napreduje potrebni su novi izvori materijala i metoda. Biotehnolgija koristi organizme, dijelove organizama ili njihove produkte za proizvodnju novih proizvoda i metoda. U ovom preglednom radu, proučavanjem i analizom iscrpne literature u obliku objavljenih znanstvenih i stručnih radova, opisane su gljive koje posjeduju velik broj primjenjivih i potencijalno iskoristivih svojstva u biotehnologiji. Više gljive posjeduju mnogobrojna svojstva, a posebno se ističu antibakterijska, antivirusna, imuno-modulacijska i insekticidna svojstva uz sposobnost akumulacije teških metala i razgradnje kompleksnih spojeva na kojima će biti izražen fokus u ovom radu. Navedena svojstva su prikazana uz određenu problematiku te se opisuje njihova aktualna i potencijalna primjena u rješavanju ekoloških problema. Velik broj istraživanja ukazuje na spoznaje o potencijalno iskoristivim svojstvima gljivama, zbog čega se više gljive danas mogu smatrati dobrim izvorom materijala za brojne biotehnološke procese.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb