Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 932414

Utjecaj duljine skladištenja na zdravstvenu ispravnost kamenice, Ostrea edulis ( Linnaeus 1758 ) i dagnje, Mytilus galloprovincialis ( Lamarck 1819 )


Sršen, Zrinka
Utjecaj duljine skladištenja na zdravstvenu ispravnost kamenice, Ostrea edulis ( Linnaeus 1758 ) i dagnje, Mytilus galloprovincialis ( Lamarck 1819 ), 2016., diplomski rad, diplomski, Odjel za akvakulturu, Dubrovnik


CROSBI ID: 932414 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj duljine skladištenja na zdravstvenu ispravnost kamenice, Ostrea edulis ( Linnaeus 1758 ) i dagnje, Mytilus galloprovincialis ( Lamarck 1819 )

Autori
Sršen, Zrinka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Odjel za akvakulturu

Mjesto
Dubrovnik

Datum
27.09

Godina
2016

Stranica
35

Mentor
Gavrilović, Ana

Neposredni voditelj
Bobanović, Svjetlana/ Gavrilović, Ana

Ključne riječi
kakvoća mora/ utjecaj dužine skladištenja/ temperatura/ zdravstvena ispravnost/ Malostonski zaljev
(sea water quality / impact of the storage duration / temperature / food safety / Mali Ston Bay)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je utvrditi korelaciju između parametara mikrobiološke kakvoće okolnog mora i njihove koncentracije u kamenicama Ostrea edulis ( Linnaeus 1758 ) i dagnjama Mytilus galloprovincialis ( Lamarck 1819 ) iz Malostonskog zaljeva te utvrditi utjecaj dužine skladištenja istraživanih školjkaša na njihovu zdravstvenu ispravnost. Uzorkovanje je provedeno na Bistrini u Malostonskom zaljevu, dok je analiza uzoraka obavljana na Institutu za more i priobalje u Dubrovniku. Vertikalni raspored ukupnih bakterija u morskoj vodi pokazao je najveću brojnost (0, 57x 106/ ml ) na dubini od 5 metara gdje su uzorkovani i školjkaši. Dobiveni rezultati broja kolonija E. coli u 100 grama mesa i međuljušturne tekućine kamenica i dagnji, pokazali su da istraživani školjkaši zadovoljavaju zakonski propisane norme u Republici Hrvatskoj i EU tijekom prva tri dana skladištenja pri temperaturi od 5 C°. Nakon trećeg dana utvrđen je porast broja E. coli koja premašuje vrijednost zadanu kriterijima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Ana Gavrilović (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Sršen, Zrinka
Utjecaj duljine skladištenja na zdravstvenu ispravnost kamenice, Ostrea edulis ( Linnaeus 1758 ) i dagnje, Mytilus galloprovincialis ( Lamarck 1819 ), 2016., diplomski rad, diplomski, Odjel za akvakulturu, Dubrovnik
Sršen, Z. (2016) 'Utjecaj duljine skladištenja na zdravstvenu ispravnost kamenice, Ostrea edulis ( Linnaeus 1758 ) i dagnje, Mytilus galloprovincialis ( Lamarck 1819 )', diplomski rad, diplomski, Odjel za akvakulturu, Dubrovnik.
@phdthesis{phdthesis, author = {Sr\v{s}en, Zrinka}, year = {2016}, pages = {35}, keywords = {kakvo\'{c}a mora/ utjecaj du\v{z}ine skladi\v{s}tenja/ temperatura/ zdravstvena ispravnost/ Malostonski zaljev}, title = {Utjecaj duljine skladi\v{s}tenja na zdravstvenu ispravnost kamenice, Ostrea edulis ( Linnaeus 1758 ) i dagnje, Mytilus galloprovincialis ( Lamarck 1819 )}, keyword = {kakvo\'{c}a mora/ utjecaj du\v{z}ine skladi\v{s}tenja/ temperatura/ zdravstvena ispravnost/ Malostonski zaljev}, publisherplace = {Dubrovnik} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Sr\v{s}en, Zrinka}, year = {2016}, pages = {35}, keywords = {sea water quality / impact of the storage duration / temperature / food safety / Mali Ston Bay}, title = {Utjecaj duljine skladi\v{s}tenja na zdravstvenu ispravnost kamenice, Ostrea edulis ( Linnaeus 1758 ) i dagnje, Mytilus galloprovincialis ( Lamarck 1819 )}, keyword = {sea water quality / impact of the storage duration / temperature / food safety / Mali Ston Bay}, publisherplace = {Dubrovnik} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font