Pregled bibliografske jedinice broj: 932414
Utjecaj duljine skladištenja na zdravstvenu ispravnost kamenice, Ostrea edulis ( Linnaeus 1758 ) i dagnje, Mytilus galloprovincialis ( Lamarck 1819 )
Utjecaj duljine skladištenja na zdravstvenu ispravnost kamenice, Ostrea edulis ( Linnaeus 1758 ) i dagnje, Mytilus galloprovincialis ( Lamarck 1819 ), 2016., diplomski rad, diplomski, Odjel za akvakulturu, Dubrovnik
CROSBI ID: 932414 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj duljine skladištenja na zdravstvenu ispravnost kamenice, Ostrea edulis ( Linnaeus 1758 ) i dagnje, Mytilus galloprovincialis ( Lamarck 1819 )
Autori
Sršen, Zrinka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Odjel za akvakulturu
Mjesto
Dubrovnik
Datum
27.09
Godina
2016
Stranica
35
Mentor
Gavrilović, Ana
Neposredni voditelj
Bobanović, Svjetlana/ Gavrilović, Ana
Ključne riječi
kakvoća mora/ utjecaj dužine skladištenja/ temperatura/ zdravstvena ispravnost/ Malostonski zaljev
(sea water quality / impact of the storage duration / temperature / food safety / Mali Ston Bay)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je utvrditi korelaciju između parametara mikrobiološke kakvoće okolnog mora i njihove koncentracije u kamenicama Ostrea edulis ( Linnaeus 1758 ) i dagnjama Mytilus galloprovincialis ( Lamarck 1819 ) iz Malostonskog zaljeva te utvrditi utjecaj dužine skladištenja istraživanih školjkaša na njihovu zdravstvenu ispravnost. Uzorkovanje je provedeno na Bistrini u Malostonskom zaljevu, dok je analiza uzoraka obavljana na Institutu za more i priobalje u Dubrovniku. Vertikalni raspored ukupnih bakterija u morskoj vodi pokazao je najveću brojnost (0, 57x 106/ ml ) na dubini od 5 metara gdje su uzorkovani i školjkaši. Dobiveni rezultati broja kolonija E. coli u 100 grama mesa i međuljušturne tekućine kamenica i dagnji, pokazali su da istraživani školjkaši zadovoljavaju zakonski propisane norme u Republici Hrvatskoj i EU tijekom prva tri dana skladištenja pri temperaturi od 5 C°. Nakon trećeg dana utvrđen je porast broja E. coli koja premašuje vrijednost zadanu kriterijima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Biotehnologija