Pregled bibliografske jedinice broj: 932407
Rast i preživljavanje lubina Dicentrarchus labrax (Linnaeus, 1758) u plutajućim kavezima u uvali Bistrina
Rast i preživljavanje lubina Dicentrarchus labrax (Linnaeus, 1758) u plutajućim kavezima u uvali Bistrina, 2011., diplomski rad, diplomski, Odjel za akvakulturu, Dubrovnik
CROSBI ID: 932407 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Rast i preživljavanje lubina Dicentrarchus labrax (Linnaeus, 1758) u plutajućim kavezima u uvali Bistrina
(Growth and Survival of Mediterranean Sea Bass Dicentrarchus labrax (Linnaeus, 1758) in the floating cages in the Bistrina Cove)
Autori
Orepić, Manuela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Odjel za akvakulturu
Mjesto
Dubrovnik
Datum
13.12
Godina
2011
Stranica
34
Mentor
Jug-Dujaković, Jurica / Gavrilović, Ana
Neposredni voditelj
Gavrilović, Ana
Ključne riječi
lubin Dicentrarchus labrax, rast, preživljavanje
(Mediterranean Sea Bass, growth rate, survival rate)
Sažetak
Tijekom ovog istraživanja su praćeni rast i preživljavanje lubina od nasađivanja u kaveze do postizanja konzumne veličine na uzgajalištu MARIBIC-a u uvali Bistrina. U prvom tretmanu tri kaveza nasađena su u srpnju 2009, a u drugom tretmanu tri kaveza nasađena su u listopadu 2009. Osnovni ekološki čimbenici (slanost, temperatura i % zasićenosti mora kisikom) mjereni su svakodnevno. Korelacija između dnevne stope rasta (g) i dnevne stope hranjenja (f) za svaki kavez izračunata je prema formuli: g = af² + bf + c. Na osnovu navedenog matematičko – statističkog modela za svaki kavez su izračunate hranidbene potrebe za održavanje, maksimalni i optimalni rast, te maksimalna iskoristivost hrane. Rezultati pokazuju da mlađ nasađena u srpnju konzumnu veličinu dostiže prije početka druge zime, dok je mlađi nasađenoj u jesen potreban značajno duži period, uključujući i drugu zimu, do postizanja konzumne veličine. U ovisnosti o kavezu, stopa preživljavanja kretala se od 98.4 -99.9, a maksimalna iskoristivost hrane 56.5 – 82.4%. S obzirom na stopu preživljavanja nije bilo statističkih razlika između dva tretmana, dok su za maksimalnu iskoristivost hrane utvrđene statističke razlike između tretmana.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina, Biotehnologija