Pregled bibliografske jedinice broj: 932128
Hrana s etiketom "bez"
Hrana s etiketom "bez", 2018. (popularni rad).
CROSBI ID: 932128 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Hrana s etiketom "bez"
("Free from" labelled food)
Autori
Vrček, Valerije
Izvornik
Glas Koncila
Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, popularni rad
Godina
2018
Ključne riječi
prehrambeni dodaci, etiketa, kvaliteta hrane, GMO
(food additives, food label, food quality, GMO)
Sažetak
Švicarski znanstvenici iz instituta ETH u suradnji s belgijskim znanstvenicima iz Europskoga vijeća za informacije o hrani (EFIC) objavili su studiju o stajalištu potrošača prema prehrambenim proizvodima koji su obilježeni etiketom »bez«. Takva je informacija na ambalaži sve češća, a upućuje potrošače da u hrani nema, na primjer, dodanoga šećera, konzervansa, bojila, glutena, GMO-a, laktoze, palmina ulja ili nekoga drugoga kontroverznoga dodatka. Znanstvenici su proučili smatraju li potrošači takve proizvode zdravijima i jesu li spremni za njih platiti više (Food Quality and Preference, 19. 12. 2017.). Rezultati su vrlo jasni – proizvode s etiketom »bez« ljudi percipiraju kvalitetnijima i boljima te su voljni platiti cijenu koja je veća u odnosu na proizvode koji nemaju takvu deklaraciju. Istraživanja su proveli u četirima europskim zemljama, Ujedinjenom Kraljevstvu, Švedskoj, Francuskoj i Poljskoj, te su otkrili da su Francuzi posebno skloni prema hrani s dodanom vrijednošću, ili točnije prema proizvodima koji nisu opterećeni kemijskim aditivima. I Francuzi i Poljaci radije kupuju proizvode bez GMO-a i bez palmina ulja, bez obzira na veću tržišnu cijenu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Prehrambena tehnologija, Integrativna bioetika (prirodne, tehničke, biomedicina i zdravstvo, biotehničke, društvene, humanističke znanosti)