Pregled bibliografske jedinice broj: 931941
Utjecaj tehnologije uzgoja janjadi na razvijenost trupa i kakvoću janjećeg mesa
Utjecaj tehnologije uzgoja janjadi na razvijenost trupa i kakvoću janjećeg mesa, 2018., postdiplomski specijalisticki, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 931941 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj tehnologije uzgoja janjadi na razvijenost
trupa i kakvoću janjećeg mesa
(The influence of lamb breeding technology on the
development of the carcass and the quality of lamb
meat)
Autori
Marić, Josip
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, postdiplomski specijalisticki
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
22.03
Godina
2018
Stranica
35
Mentor
Mioč, Boro
Neposredni voditelj
Vnučec, Ivan
Ključne riječi
janjad, paška ovca, istarska ovca, lička pramenka, trup, mesne odlike
(lambs, Pag sheep, Istrian sheep, Lika Pramenka, carcass, meat traits)
Sažetak
Hrvatske izvorne pasmine ovaca su osnova nacionalne proizvodnje janjećeg mesa te su zbog toga iznimno važne za ostvarivanje dohotka ruralnog stanovništva, ponajviše u našim brdsko- planinskim i priobalnim područjima te na otocima. Odlike janjećih trupova iz navedenih područja uglavnom su rezultat kombinacije pasmine i tehnologije uzgoja životinja, odnosno međuodnosa ovaca (janjadi) i okolišnih čimbenika. Stoga je cilj ovog rada utvrditi utjecaj uzgojne, primarno hranidbene tehnologije na kakvoću janjećeg mesa te utjecaj dobi janjadi pri klanju na klaoničke pokazatelje, razvijenost trupa, boju mesa, pH vrijednost mesa i kemijski sastav mesa janjadi paške ovce, istarske ovce i ličke pramenke. Istraživanjem je bilo obuhvaćeno ukupno 360 janjadi triju pasmina (120 paške, 120 istarske i 120 ličke). Prva skupina janjadi (paška) od partusa do klanja bila je hranjena isključivo ovčjim mlijekom-sisanjem ; druga skupina (istarska janjad) uz mlijeko je konzumirala sijeno, a treća skupina janjadi (lička janjad), uz mlijeko je konzumirala pašu. Prosječne vrijednosti klaoničkih pokazatelja i odlika trupova janjadi bile su različite između uzgojnih područja, što se u najvećoj mjeri pripisuje različitoj dobi i tjelesnoj masi janjadi pri klanju. Sukladno tome, trupovi i tjelesni organi paške janjadi bili su znatno slabije razvijeni u usporedbi s istarskom janjadi i janjadi ličke pramenke. S obzirom na tjelesnu masu pri klanju, očekivano je najveći randman utvrđen u janjadi paške ovce (59, 79%), dok se veća tjelesna masa pri klanju u istarske i ličke pramenke negativno odrazila na randman janjadi (52, 56% i 52, 02%). Najveća masa organa koji nisu sastavni dio trupa utvrđena je u ličke janjad (11, 4 kg) zatim u janjadi istarske ovce (8, 7 kg) te janjadi paške ovce (4, 0 kg). Najveća vrijednost L* pokazatelja boje MLD-a utvrđena je u istarske janjadi (47, 03), a najmanja u janjadi ličke pramenke (39, 20). Najmanja vrijednost a* pokazatelja boje MLD-a utvrđena je u istarske janjadi (16, 63). Janjad ličke pramenke imala je pak najmanju vrijednost a* pokazatelja boje na MRA (16, 47). Najveća vrijednost L* pokazatelja MRA utvrđena je u istarske janjadi (54, 21), a najveća vrijednost b* pokazatelja iste mišićne regije u paške janjadi (3, 73). Najduži leđni mišić (MLD) janjadi paške ovce sadržavao je najmanje bjelančevina (19, 25%) i najviše masti (5, 59%). MLD istarske i janjadi ličke pramenke sadržavali su gotovo identičnu količinu bjelančevina (20, 39% i 20, 41%), dok je navedeni mišić istarske janjadi sadržavao najmanje masti (1, 98%) od svih istraživanih skupina janjadi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-178-1780469-0396 - Mesne odlike hrvatskih pasmina ovaca (Mioč, Boro, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb