Pregled bibliografske jedinice broj: 931621
Utjecaj cinkovog oksida (ZnO) i cinkovog sulfata (ZnSO4) na razvoj ploda jagode
Utjecaj cinkovog oksida (ZnO) i cinkovog sulfata (ZnSO4) na razvoj ploda jagode, 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 931621 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj cinkovog oksida (ZnO) i cinkovog sulfata
(ZnSO4) na razvoj ploda jagode
(Effect of zinc oxide (ZnO) and zinc sulphate (ZnSO4)
on strawberry fruit quality)
Autori
Cukrov, Marin
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
08.03
Godina
2018
Stranica
46
Mentor
Duralija, Boris
Ključne riječi
cink, jagoda, kvaliteta ploda, bioaktivni spojevi
(zinc, strawberry, fruit quality, bioactive compounds)
Sažetak
Cink je mikroelement esencijalan za pravilno odvijanje staniĉnog metabolizma. Sudjeluje u procesima poput sinteze proteina, replikacije DNK, aktivacije enzima, antioksidacije slobodnih radikala te regulacije metabolizma ugljikohidrata. Dvije cinkove soli te tri razliĉite koncentracije cinka (25, 75 i 150 mg/L ZnO i 50, 150 i 300 mg/L ZnSO4) primijenjene su s ciljem utvrĊivanja njegovog utjecaja na kvalitetu ploda jagode. Biljke tretirane s obje soli (ZnO i ZnSO4) ostvarile su znaĉajno veću tvrdoću ploda povećanjem koncentracije cinka od biljaka kontrolne skupine tijekom sve tri berbe. Starenjem biljaka tvrdoća ploda je opadala, no tretmani cinkovim solima usporili su negativan trend. Koliĉina suhe tvari znaĉajnije je rasla pod utjecajem cinkova oksida (ZnO) tijekom druge i treće berbe pri koncentracijama od 25 i 150 mg/L. Veće koncentracije ZnO (75 i 150 mg/L) rezultirale su smanjenjem koliĉine ukupnih kiselina tijekom posljednje berbe dok su tretmani sa 150 i 300 mg/L ZnSO4 zabiljeţili najveće vrijednosti. Koliĉina topljive suhe tvari rasla je tijekom prve dvije berbe kod biljaka tretiranih s 50 i 300 mg/L ZnSO4. Cinkov sulfat znaĉajnije je utjecao na koliĉinu vitamina C a tretmani s 300 mg/L ostvarili su najveće rezultate tijekom prve dvije berbe. Koncentracije cinkova sulfata od 150 i 300 mg/L rezultirale su najvećom koliĉinom ukupnih fenola i flavonoida. Istovremeno kod tretmana cinkovim oksidom (ZnO) zabiljeţena je veća koliĉina neflavonoida. Tretmani cinkovim sulfatom negativno su utjecali na koliĉinu ukupnih antocijana, a obje soli nisu znaĉajnije utjecale na antioksidacijski kapacitet ploda jagode.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)