Pregled bibliografske jedinice broj: 931347
Utjecaj soka od jabuke na kvalitetu života bolesnika oboljelih od Alzheimerove bolesti
Utjecaj soka od jabuke na kvalitetu života bolesnika oboljelih od Alzheimerove bolesti, 2018., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 931347 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj soka od jabuke na kvalitetu života bolesnika oboljelih od Alzheimerove bolesti
(The effect of apple juice on the quality of life of patients with Alzheimer's disease)
Autori
Babić, Dora
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
19.03
Godina
2018
Stranica
100
Mentor
Missoni, Saša
Neposredni voditelj
Šatalić, Zvonimir
Ključne riječi
Alzheimerova bolest, sok od jabuke, smetnje ponašanja, oksidativni stres, intelektualna sposobnost
(Alzheimer's disease, apple juice, behavioural disorders, oxidative stress, cognitive performance)
Sažetak
Obzirom na nedostatak farmakološke potpore u liječenju Alzheimerove bolesti (AB) budući da je liječenje simptomatsko, pojavila se potreba za istraživanjem nutritivne potpore kao dodatku terapiji. Cilj rada bio je procijeniti učinak kontrolirane konzumacije soka od jabuke u usporedbi sa placebom na kvalitetu života ispitanika i njihovih njegovatelja. U istraživanju je sudjelovalo 84 ispitanika nasumično podijeljenih u dvije skupine tijekom 8 tjedana intervencije, uz probir prije intervencije (2 tjedna) te razdoblje praćenja nakon završetka intervencije (2 tjedna). Rezultati su pokazali kako kontrolirana konzumacija soka od jabuke ne utječe na promjene u kvaliteti života ispitanika i/ili njihovih njegovatelja, ali smanjuje ukupne smetnje ponašanja te pojedinačne simptome agresije, iritabilnosti te agitacije.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb