Pregled bibliografske jedinice broj: 931339
Vrednovanje morfološko – pomoloških svojstava sorti jabuka uzgojenih u sustavu održive voćarske proizvodnje
Vrednovanje morfološko – pomoloških svojstava sorti jabuka uzgojenih u sustavu održive voćarske proizvodnje // Zbornik sažetaka 53. hrvatskog I 13. međunarodnog simpozija agronoma / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2018. str. 284-285 (predavanje, međunarodna recenzija, prošireni sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 931339 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Vrednovanje morfološko – pomoloških svojstava sorti jabuka uzgojenih u sustavu održive voćarske proizvodnje
(Assessment of morphological and pomological characteristics of apples produced within the system of sustainable fruit production)
Autori
Vujević, Predrag ; Halapija Kazija, Dunja ; Milinović, Bernardica ; Jelačić, Tvrtko ; Čiček, Danijel
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, prošireni sažetak, ostalo
Izvornik
Zbornik sažetaka 53. hrvatskog I 13. međunarodnog simpozija agronoma
/ Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2018, 284-285
Skup
53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 18.02.2018. - 23.02.2018
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
jabuka, morfološka svojstva, pomološka svojstva, održiv sustav proizvodnje
(apple, morphological characteristics, pomological characteristics, sustainable fruit production)
Sažetak
Održiv sustav proizvodnje karakterističan je za uzgoj komercijalnih sorti jabuka. Tradicionalne i otporne sorte jabuka su zanimljive za uzgoj zbog posebnih karakteristika ploda i smanjenje potrebe za kemijskim sredstvima. Cilj istraživanja bio je utvrditi morfološko – pomološke karakteristike tradicionalnih, otpornih i komercijalnih sorti jabuka u održivom sustavu proizvodnje. Istraživanje je provedeno u pokusnom voćnjaku Zavoda za voćarstvo, Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo u Donjoj Zelini. Analizirane su sorte jabuke: tradicionalne (Ovčji nos, Mašanka, Zlatna zimska parmenka) ; otporne (Topaz®, Pinova®, Querina-Florina) i komercijalne (Gala Schnitzer Schniga®, Zlatni delišes, Idared). Mjerena su svojstva: površina poprečnog presjeka debla (trunk cross-sectional area - TCSA), površina krošnje, volumen krošnje, prirod po stablu, učinkovitost priroda (yield efficiency - YE), masa, visina i obujam ploda. Najmanja TCSA iznosila je 69, 36 cm2 (Zlatni delišes), a najveća 174, 44 cm2 (Querina-Florina). Prirod po stablu kretao se od 4, 73 kg/stablo (Zlatna zimska parmenka) do 22, 63 kg/stablo (Zlatni delišes). YE je iznosila od 0, 04 kg/cm2 (Querina-Florina) do 0, 33 kg/cm2 (Zlatni delišes). Najmanju masu ploda imao je Ovčji nos (80, 59 g), a najveću Topaz (203, 19 g). Otporne sorte su imale značajno najveću TCSA (138, 61 cm2), dok između komercijalnih (81, 90 cm2) i tradicionalnih (89, 69 cm2) nije bilo značajne razlike. Prirod po stablu je bio značajno najmanji kod tradicionalnih sorti (7, 41 kg/stablo), a između komercijalnih (13, 30 kg/stablo) i otpornih (17, 43 kg/stablo) nije bilo značajne razlike. Učinkovitost priroda bila je značajno različita i iznosila je 0, 09 kg/cm2 za tradicionalne, 0, 14 kg/cm2 za otporne i 0, 23 kg/cm2 za komercijalne sorte.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Profili:
Danijel Čiček
(autor)
Bernardica Milinović
(autor)
Dunja Halapija Kazija
(autor)
Predrag Vujević
(autor)