Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 931272

Povećanje sadržaja omega-3 masnih kiselina u mesu brojlera


Kralik, Zlata; Kralik, Gordana; Grčević, Manuela; Zelić, Ana; Cimerman, Emilija
Povećanje sadržaja omega-3 masnih kiselina u mesu brojlera // Zbornik radova 53. hrvatskog i 13. međunarodnog simpozija agronoma / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2018. str. 464-468 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 931272 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Povećanje sadržaja omega-3 masnih kiselina u mesu brojlera
(Increase of the omega-3 fatty acid content in broiler meat)

Autori
Kralik, Zlata ; Kralik, Gordana ; Grčević, Manuela ; Zelić, Ana ; Cimerman, Emilija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova 53. hrvatskog i 13. međunarodnog simpozija agronoma / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2018, 464-468

Skup
53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 18.02.2018. - 23.02.2018

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
brojleri ; obogaćivanje mesa ; omega-3 PUFA
(broilers ; meat enriching ; omega-3 PUFA)

Sažetak
Svježe pileće meso, kao i pileći proizvodi, univerzalno su popularni. Ovo se može protumačiti time što nisu podložni kulturnim ili vjerskim ograničenjima, a meso se percipira kao nutritivno vrijedna namirnica s relativno niskim udjelom masti u čijem profilu ima više poželjnih nezasićenih masnih kiselina u usporedbi s drugim vrstama mesa. Ono što je najvažnije, kvalitetni proizvodi od peradi dostupni su mnogim ljudima po pristupačnim cijenama, iako troškovi proizvodnje variraju. Na kvalitetu mesa peradi utječe niz čimbenika, a jedan od njih je hranidba pilića. Mnogi istraživači dokazali su da se promjenom sastava smjese za piliće može utjecati na promjenu profila masnih kiselina u mesu. Važnost obogaćivanja mesa omega-3 PUFA je u tome što se konzumacijom takvog mesa može preventivno utjecati na zdravlje ljudi. U radu su prikazane najznačajnije esencijalne masne kiseline važne za normalnu funkciju organizma i njihov metabolizam te su navedene mogućnosti obogaćivanja pilećeg mesa s omega-3 masnim kiselinama.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Gordana Kralik (autor)

Avatar Url Manuela Košević (autor)

Avatar Url Zlata Kralik (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kralik, Zlata; Kralik, Gordana; Grčević, Manuela; Zelić, Ana; Cimerman, Emilija
Povećanje sadržaja omega-3 masnih kiselina u mesu brojlera // Zbornik radova 53. hrvatskog i 13. međunarodnog simpozija agronoma / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2018. str. 464-468 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Kralik, Z., Kralik, G., Grčević, M., Zelić, A. & Cimerman, E. (2018) Povećanje sadržaja omega-3 masnih kiselina u mesu brojlera. U: Rozman, V. & Antunović, Z. (ur.)Zbornik radova 53. hrvatskog i 13. međunarodnog simpozija agronoma.
@article{article, author = {Kralik, Zlata and Kralik, Gordana and Gr\v{c}evi\'{c}, Manuela and Zeli\'{c}, Ana and Cimerman, Emilija}, year = {2018}, pages = {464-468}, keywords = {brojleri, oboga\'{c}ivanje mesa, omega-3 PUFA}, title = {Pove\'{c}anje sadr\v{z}aja omega-3 masnih kiselina u mesu brojlera}, keyword = {brojleri, oboga\'{c}ivanje mesa, omega-3 PUFA}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }
@article{article, author = {Kralik, Zlata and Kralik, Gordana and Gr\v{c}evi\'{c}, Manuela and Zeli\'{c}, Ana and Cimerman, Emilija}, year = {2018}, pages = {464-468}, keywords = {broilers, meat enriching, omega-3 PUFA}, title = {Increase of the omega-3 fatty acid content in broiler meat}, keyword = {broilers, meat enriching, omega-3 PUFA}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font