Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 931

Prehrambena i biološka vrijednost fermentiranih mliječnih proizvoda


Kaić-Rak, Antoinette; Antonić-Degač, Katica
Prehrambena i biološka vrijednost fermentiranih mliječnih proizvoda // Mljekarstvo, 46 (1996), 4; 285-290 (recenziran, članak, stručni)


CROSBI ID: 931 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Prehrambena i biološka vrijednost fermentiranih mliječnih proizvoda
(Nutritional and biological value of cultured dairy food products)

Autori
Kaić-Rak, Antoinette ; Antonić-Degač, Katica

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 46 (1996), 4; 285-290

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
fermentirani mliječni proizvodi ; jogurt ; prehrambena vrijednost
(cultured milk products ; yougurt ; nutritional and biological value)

Sažetak
Zapaža se sve veće zanimanje za fermentirane mliječne proizvode, koji osim vlastite mikroflore sadrže i dodatne kulture raznih vrsta bakterija, npr. Lactobacillus acidophilus, bifidobakterije i sl. Razlog tome je njihova važna prehrambeno biološka vrijednost, obzirom na to da su vrlo dobri izvori mnogih prehrambenih tvari, pogotovo visoko vrijednih bjelančevina, Ca, P, Mg, Vit. B2, Vit.B12 i niacin ekvivalenata. Osim dokazane prehrambeno-biološke vrijednosti navedenih proizvoda , oni mogu imati povoljne zdravstvene učinke kod nekih stanja, npr. intolerancije laktoze, gastrointestinalnih infekcija, a prema rezultatima nekih istraživanja pokazalo se da bi mogli povoljno djelovati u sprečavanju kardiovaskularnih bolesti te doprinjeti podizanju imunološke obrane organizma.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita



POVEZANOST RADA


Projekti:
005601

Ustanove:
Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Kaić-Rak, Antoinette; Antonić-Degač, Katica
Prehrambena i biološka vrijednost fermentiranih mliječnih proizvoda // Mljekarstvo, 46 (1996), 4; 285-290 (recenziran, članak, stručni)
Kaić-Rak, A. & Antonić-Degač, K. (1996) Prehrambena i biološka vrijednost fermentiranih mliječnih proizvoda. Mljekarstvo, 46 (4), 285-290.
@article{article, author = {Kai\'{c}-Rak, Antoinette and Antoni\'{c}-Dega\v{c}, Katica}, year = {1996}, pages = {285-290}, keywords = {fermentirani mlije\v{c}ni proizvodi, jogurt, prehrambena vrijednost}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {46}, number = {4}, issn = {0026-704X}, title = {Prehrambena i biolo\v{s}ka vrijednost fermentiranih mlije\v{c}nih proizvoda}, keyword = {fermentirani mlije\v{c}ni proizvodi, jogurt, prehrambena vrijednost} }
@article{article, author = {Kai\'{c}-Rak, Antoinette and Antoni\'{c}-Dega\v{c}, Katica}, year = {1996}, pages = {285-290}, keywords = {cultured milk products, yougurt, nutritional and biological value}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {46}, number = {4}, issn = {0026-704X}, title = {Nutritional and biological value of cultured dairy food products}, keyword = {cultured milk products, yougurt, nutritional and biological value} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CA Search (Chemical Abstracts)





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font