Pregled bibliografske jedinice broj: 931
Prehrambena i biološka vrijednost fermentiranih mliječnih proizvoda
Prehrambena i biološka vrijednost fermentiranih mliječnih proizvoda // Mljekarstvo, 46 (1996), 4; 285-290 (recenziran, članak, stručni)
CROSBI ID: 931 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prehrambena i biološka vrijednost fermentiranih mliječnih proizvoda
(Nutritional and biological value of cultured dairy food products)
Autori
Kaić-Rak, Antoinette ; Antonić-Degač, Katica
Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 46
(1996), 4;
285-290
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
fermentirani mliječni proizvodi ; jogurt ; prehrambena vrijednost
(cultured milk products ; yougurt ; nutritional and biological value)
Sažetak
Zapaža se sve veće zanimanje za fermentirane mliječne proizvode, koji osim vlastite mikroflore sadrže i dodatne kulture raznih vrsta bakterija, npr. Lactobacillus acidophilus, bifidobakterije i sl. Razlog tome je njihova važna prehrambeno biološka vrijednost, obzirom na to da su vrlo dobri izvori mnogih prehrambenih tvari, pogotovo visoko vrijednih bjelančevina, Ca, P, Mg, Vit. B2, Vit.B12 i niacin ekvivalenata. Osim dokazane prehrambeno-biološke vrijednosti navedenih proizvoda , oni mogu imati povoljne zdravstvene učinke kod nekih stanja, npr. intolerancije laktoze, gastrointestinalnih infekcija, a prema rezultatima nekih istraživanja pokazalo se da bi mogli povoljno djelovati u sprečavanju kardiovaskularnih bolesti te doprinjeti podizanju imunološke obrane organizma.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CA Search (Chemical Abstracts)