Pregled bibliografske jedinice broj: 930881
Svojstva pređa koje primjenu nalaze u ambalaži prehrambenih proizvoda
Svojstva pređa koje primjenu nalaze u ambalaži prehrambenih proizvoda // Zbornik radova 11. znanstveno-stručnog savjetovanja Tekstilna znanost i gospodarstvo / Ercegović Ražić, Sanja ; Glogar, Martinia Ira ; Novak, Ivan (ur.).
Zagreb: Tekstilno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2018. str. 146-151 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 930881 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Svojstva pređa koje primjenu nalaze u ambalaži prehrambenih proizvoda
(Properties of the Yarns Used in Food Packaging)
Autori
Salopek Čubrić, Ivana ; Filipović, Marina ; Jukić, Martina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Zbornik radova 11. znanstveno-stručnog savjetovanja Tekstilna znanost i gospodarstvo
/ Ercegović Ražić, Sanja ; Glogar, Martinia Ira ; Novak, Ivan - Zagreb : Tekstilno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2018, 146-151
Skup
11. znanstveno-stručno savjetovanje Tekstilna znanost i gospodarstvo
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 24.01.2018
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
pređa, finoća, debljina, rastezna svojstva, ambalaža
(yarn, count, diameter, tensile properties, packaging)
Sažetak
Uloga ambalaže je da, kroz adekvatnu kombinaciju materijala, oblika i grafičkog rješenja zaštiti kvalitetu proizvoda od svih čimbenika kvarenja, te pospješi prezentaciju i prodaju proizvoda. U ovom su istraživanju ispitana su fizikalno-mehanička svojstva 12 pređa koje se koriste u ambalaži čajeva i to: finoća, promjer, rastezna svojstva u suhom stanju, te rastezna svojstva u mokrom stanju. Pređe su fotografirane digitalnim mikroskopom te je komentiran izgled s obzirom na boju i vidljivu prisutnost nečistoća i stranih primjesa. Provedena ispitivanja fizikalno-mehaničkih svojstava pređa, te usporedba s cijenom promatranog proizvoda, dovele su do zaključka da ne postoji korelacija između kvalitete pređe i cijene predmetnog proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski