Pregled bibliografske jedinice broj: 93069
Utjecaj tlaka i udjela različitih aldehida i estera na protok permeata kod koncentriranja otopina reverznom osmozom
Utjecaj tlaka i udjela različitih aldehida i estera na protok permeata kod koncentriranja otopina reverznom osmozom, 2002., diplomski rad, Prehrambeno - tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 93069 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj tlaka i udjela različitih aldehida i estera na protok permeata kod koncentriranja otopina reverznom osmozom
(The influence of the pressure and portions of different aldehydes and esters on the flow of permeation at the concentration of solutions with the reverse osmosis)
Autori
Kunovac, Darko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno - tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
06.02
Godina
2002
Stranica
87
Mentor
Pozderović, Andrija
Ključne riječi
membranski procesi; reverzna osmoza; aldehidi; esteri; permeabilnost; protok
(membrane process; the reverse osmosis; aldehyde; ester; permeability; flow)
Sažetak
Kako su tvari arome više ili manje hlapljive komponente, u prehrambenoj industriji prilikom tehnološke obrade sirovina u procesima koncentriranja zbog primjene povišenih temperatura može doći do njihovog gubitka sa suparom. Na temelju znanstvenih istraživanja došlo se do zaključka da su gubici arome tijekom koncentriranja tekućih namirnica reverznom osmozom znatno manji nego kod koncentriranja uparavanjem. Ovaj diplomski rad je dio širih istraživanja čiji cilj je pronalaženje mehanizama zadržavanja tvari arome kod koncentriranja reverznom osmozom. Istraživan je utjecaj tlaka i različitih aldehida i estera, koji su komponente arome, na protok permeata kod koncentriranja otopina reverznom osmozom. Korištene su model otopine s udjelima 0, 001%, 0, 05% i 0, 1%. Istraživanje je provedeno s otopinama heksanala, E-heksanala, etilacetata, izoamilpropionata, izoamilacetata i amilacetata. Koncentriranje se provodilo na laboratorijskom uređaju za reverznu osmozu Lab Unit M20 s pločama i okvirima uz primjenu kompozitnih membrana HR 95 i HR 98. Protok permeata je mjeren pri vrijednostima tlaka od 10, 20, 30, i 40 bara u pravilnim vremenskim intervalima kod svakog tlaka. Ispitivanja su pokazala da se povećanjem procesnog tlaka kod koncentriranja različitih aldehida i estera smanjuje permeabilnost membrane. Tijekom procesa koncentriranja smanjuje se i protok permeata zbog većeg udjela aldehida ili estera u retentatu. Na koncentriranje različitih aldehida i estera utječe početni udio aldehida ili estera, njegova molekularna masa i struktura molekule ( n-oblik, izo-oblik ).
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Andrija Pozderović
(mentor)