Pregled bibliografske jedinice broj: 930641
Priča o očaravajućem svijetu kakaa – Muzej čokolade Choco-Story u Parizu
Priča o očaravajućem svijetu kakaa – Muzej čokolade Choco-Story u Parizu // Meridijani, 200 (2018), 200; 79-84 (nije recenziran, članak, stručni)
CROSBI ID: 930641 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Priča o očaravajućem svijetu kakaa – Muzej čokolade Choco-Story u Parizu
(The story of the fascinating world of cocoa – Chocolate Museum Choco-Story in Paris)
Autori
Demonja, Damir
Izvornik
Meridijani (1333-7289) 200
(2018), 200;
79-84
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
Pariz, kakao, čokolada, Muzej čokolade
(Paris, cocoa, chocolate, Museum of Chocolate)
Sažetak
Pariz je „dom“ brojnih muzeja likovnih umjetnosti, ali do nedavno nije imao muzej kulinarskih umjetnosti. Musée Gourmand du Chocolat u Parizu treći je obiteljski muzej čokolade Choco-Story belgijske obitelji Van Belle, nakon Brugesa i Praga. Smješten u središnjem dijelu Pariza, u 10-om arondismanu, pruža raskošan pogled na evoluciju čokolade. Samovođeni obilazak muzeja veličine 850 četvornih metara nudi više od 1000 originalnih artefakata (rukotvorina) koji uz brojne druge izloške i predstavljanja uživo pričaju 4000- godišnju povijest kakaa u svim njegovim oblicima. S Olmecima, Majama i Aztekama saznaje se o važnoj ulozi kakaa u drevnim kulturama. Pozornost je, potom, usmjerena na 1502. godinu kada su Kristofor Kolumbo i njegova posada opljačkali majanskog trgovca kojemu su oteli i zrna kakaa, koja su darovali kralju Ferdinandu i kraljici Isabelli kao svojevrsni kuriozitet. Od tada postupno se širi uporaba kakaa diljem Europe, a istovremeno su se razvijali i postupci proizvodnje čokolade. Predstavljanja uživo pružaju otkrivanja „tajni“ proizvodnje čokoladnih poslastica i njihovo kušanje na licu mjesta. Tako je moguće uživati u mliječnoj finoći kostarikanske čokolade, nježno topivoj peruanskoj čokoladi bogatog, punog okusa kakaa, slatkim aromama kakao zrna iz Vanatua i drugim čokoladnim delicijama. I sve to bez grizodušja, jer, kako izložba pokazuje, čokolada ima puno zdravstvenih prednosti. Na kraju posjete, u muzejskom darovnom dućanu počastite se šalicom tople čokolade ili vrućeg kakaa, kupovinom knjige o čokoladi ili nekih od čokoladnih suvenira i/ili proizvoda koji vam se sviđaju.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Povijest umjetnosti