Pregled bibliografske jedinice broj: 930637
Vino u bogoslužju
Vino u bogoslužju // Diacovensia : teološki prilozi, 25 (2017), 2; 231-242 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, ostalo)
CROSBI ID: 930637 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Vino u bogoslužju
Autori
Pažin, Zvonko
Izvornik
Diacovensia : teološki prilozi (1330-2655) 25
(2017), 2;
231-242
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, ostalo
Ključne riječi
misno vino ; Pasha ; euharistija ; pričest iz kaleža ; sok od grožđa
(sacramental wine, Passover, Eucharist, communion from chalice, grape juice.)
Sažetak
Govoreći o vinu u bogoslužju autor polazi od uloge i značenja vina u svakodnevnom i liturgijskom životu antičkih naroda. Ističe se da vino ima osobitu važnost u redovnom životu i u bogoslužju Židova, ponajpače u obredu pashalne večere. Budući da je euharistija ustanovljena upravo u sklopu pashalne večere, kruh i vino postaju osnovni elementi euharistije. Iako je euharistijsko blagovanje utkano u samu bit euharistije, vjernici su tijekom povijesti tek izrijeka pristupali pričesti, pri čemu je pričest iz kaleža jedva prisutna i danas. Autor na koncu naglašava kako se za euharistiju oduvijek uzimalo čisto, prirodno vino bez ikakvih drugih primjesa. Tek u nekim posebnim slučajevima biskup može dopustiti svećeniku da za misu umjesto vina uzme čisti sok od grožđa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Teologija
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Scopus