Pregled bibliografske jedinice broj: 93041
Hidratacijska svojstva dehidrinskih bjelančevina
Hidratacijska svojstva dehidrinskih bjelančevina // Zbornik sažetaka 37. Znanstvenog skupa hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem / Kovačević, Vlado (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2001. (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 93041 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Hidratacijska svojstva dehidrinskih bjelančevina
(Hydrationproperties of dehidrin-like proteins)
Autori
Rukavina, Hrvoje ; Kolak, Ivan ; Šatović, Zlatko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 37. Znanstvenog skupa hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem
/ Kovačević, Vlado - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2001
Skup
37. Znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 19.02.2001. - 23.02.2001
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
dehidrinske bjelančevine; hidratacijska svojstva; bjelančevine kasne embriogeneze; LEA
(dehidrin-like proteins; hydration properties; Late Embriogenesis Abundant; LEA)
Sažetak
Vegetativne biljne stanice tijekom razdoblja prilagodbe na niske temperature, kao i stanice embrija sjemena nakon odvajanja od majčinske biljke proizvode bjelančevine vodnog stresa iz familije dehidrina. Obzirom da se ove bjelančevine u vrlo velikoj količini akumuliraju u embriju tijekom kasnih (završnih) stadija embriogeneze koji neposredno prethode zriobi sjemena, uobičajen je njihov naziv bjelančevine kasne embriogeneze (Late Embriogenesis Abundant - LEA). Uloga LEA bjelančevina u stanici je nepoznata. Međutim njihova neobična hidratacijska svojstva poput zadržavanje topivosti pri vrlo visokim temperaturama upućuju na potencijalnu zaštitnu ulogu u stanici protiv isušivanja i izmrzavanja. LEA bjelančevine u sjemenu nalaze se vrlo čvrsto vezane sa šećerima. Budući da je navedena smjesa ekstremno hidrofilna, pretpostavlja se da zaštitnu funkciju u stanici mogu ostvariti moduliranjem tekućeg stanja stanične otopine, te stoga služiti kao potencijalni krioprotektanti limitiranjem rasta kristalića leda tijekom hlađenja i kao zaštitni čimbenici protiv isušivanja stanice kao puferi protiv naglih promjena sadržaja vode u staničnoj otopini. Cilj naših istraživanja bio je testirati ovu hipotezu provjerom termalnih i hidratiacijskih svojstava smjese LEA bjelančevina i šećera, dijaliziranih LEA bjelančevina, njihovom međusobnom komparacijom, te komparacijom sa svojstvima drugih bjelančevina i ugljikohidrata koji imaju krioprotektivnu ulogu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija, Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb