Pregled bibliografske jedinice broj: 930348
Utjecaj kalcija na fizikalno-kemijska svojstva plodova trešnje 'Regina' i 'Sweetheart'
Utjecaj kalcija na fizikalno-kemijska svojstva plodova trešnje 'Regina' i 'Sweetheart' // Zbornik sažetaka. 53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma / Rozman, Vlatka ; Zvonko, Antunović (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2018. str. 257-258 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 930348 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj kalcija na fizikalno-kemijska svojstva plodova trešnje 'Regina' i 'Sweetheart'
(Effect of calcium on physicochemical characteristics of sweet cherry fruit 'Regina' and 'Sweetheart')
Autori
Lach, Vanja ; Lončarić, Zdenko ; Skendrović Babojelić, Martina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka. 53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma
/ Rozman, Vlatka ; Zvonko, Antunović - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2018, 257-258
Skup
53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 18.02.2018. - 23.02.2018
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
trešnja ; Regina ; Sweetheart ; fizikalno-kemijska svojstva ; kalcij
(sweet cherry ; Regina ; Sweetheart ; physicochemical caracteristics ; calcium)
Sažetak
Folijarno tretiranje kalcijem smanjuje pucanja plodova i utječe na fizikalno kemijska svojstva plodova. Cilj istraživanja bio je utvrditi fizikalno-kemijska svojstva plodova trešnje kultivara 'Regina' i 'Sweetheart' nakon različitih tretmana (tretman 1 - jedno folijarno tretiranje 2%-tnom otopinom kalcija, tretman 2 - dva folijarna tretiranja 2%-tnom otopinom kalcija, kontrola – bez tretiranja kalcijem). Utvrđene su statistički značajne razlike u djelovanju kalcija na istraživana svojstva ovisno o kultivaru. Najveća masa i širina utvrđena je kod plodova kontrole kultivara 'Sweetheart', a značajno najmanja masa, širina i visina plodova kod plodova u tretmanu 1 kultivara 'Sweetheart'. Duljina peteljke je bila značajno veća u plodovima tretmana i kontrole kultivara 'Regina', dok je debljina peteljke bila značajno veća u svim tretmanima i kontroli kultivara 'Sweetheart'. Tretmani kalcijem su pozitivno utjecali na tvrdoću plodova kultivara 'Regina' koje je bila veća u odnosu na plodove kontrole, dok su kod kultivara 'Sweetheart' plodovi kontrole imali najveću tvrdoću u odnosu na druge tretmane i kultivar 'Regina'. Značajno veći udio topljive suhe tvari i ukupnih kiselina utvrđen je kod plodova kultivara 'Sweetheart', a plodovi kontrole i jednog i drugog kultivara su imali veći udio topljive suhe tvari u odnosu na tretmane. Tretmani kalcijem su utjecali na smanjenje mase i dimenzije plodova, kao i na udio topljive suhe tvari u plodovima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek,
Agronomski fakultet, Zagreb