Pregled bibliografske jedinice broj: 930248
Kvaliteta ploda i kemijske karakteristike sorti jabuka uzgojenih u sustavu održive voćarske proizvodnje
Kvaliteta ploda i kemijske karakteristike sorti jabuka uzgojenih u sustavu održive voćarske proizvodnje // Zbornik sažetaka 53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2018. str. 244-245 (predavanje, recenziran, prošireni sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 930248 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvaliteta ploda i kemijske karakteristike sorti jabuka uzgojenih u sustavu održive voćarske proizvodnje
(Fruit quality and chemical tarits of apple varieties grown in sustainable production system)
Autori
Halapija Kazija, Dunja ; Milinović, Bernardica ; Jelačić, Tvrtko ; Čiček, Danijel ; Vujević, Predrag
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, prošireni sažetak, ostalo
Izvornik
Zbornik sažetaka 53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma
/ Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2018, 244-245
Skup
53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 18.02.2018. - 23.02.2018
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Recenziran
Ključne riječi
jabuka, sorta, intenzivan sustav proizvodnje, kvaliteta ploda
(apple, variety, intensive production system, fruit quality)
Sažetak
Tradicionalne, otporne i komercijalne sorte jabuka se u pokusnom voćnjaku Zavoda za voćarstvo, Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo u Donjoj Zelini, uzgajaju u intenzivnom sustavu proizvodnje. Cilj istraživanja bio je odrediti svojstva kvalitete i kemijska svojstva ploda. Analizirane su sorte jabuke: tradicionalne (Ovčji nos, Mašanka, Zlatna zimska parmenka) ; otporne (Topaz®, Pinova®, Querina-Florina) i komercijalne (Gala Schnitzer Schniga®, Golden Delicious, Idared). Prikazani rezultati istraživanja za 2017. godinu. Mjerena su svojstva: čvrstoća ploda, topljiva suha tvar refraktometrijski, ukupne kiseline i pH vrijednost, sadržaj vitamina C, ukupni antocijani, boja ploda. Boja ploda je izmjerena spektrofotometrom i izražena prema CIE L*a*b* sustavu. Rezultati su statistički obrađeni analizom varijance i LSD testom. Tradicionalne sorte su bile najčvršće (8, 36 kg/cm2), imale su najviše topljive suhe tvari (16, 04 °Brix), najviše ukupnih kiselina (20, 81 g/l) i najveću b* vrijednost (30, 98), a najmanje ukupnih antocijana (0, 73 mg/100 g svježeg ploda) i najmanju vrijednost za a* (11, 58). Komercijalne sorte su imale najviše ukupnih antocijana (8, 19 mg/100 g svježeg ploda) i vitamina C (3, 04 mg/l), a najmanju čvrstoću (6, 16 kg/cm2), količinu topljive suhe tvari (13, 35 °Brix) i ukupnih kiselina (16, 01 g/l). Otporne sorte imale su najvišu vrijednost a* (31, 22), a najmanje vitamina C (1, 42 mg/l), L* (45, 09) i b* vrijednost (25, 81). Komercijalne, otporne i tradicionalne sorte uzgajane intenzivnom sustavu proizvodnje su prema ispitivanim svojstvima postigle zadovoljavajuću kvalitetu ploda.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA