Pregled bibliografske jedinice broj: 930098
Proizvodnja krušaka u Hrvatskoj
Proizvodnja krušaka u Hrvatskoj, 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 930098 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja krušaka u Hrvatskoj
(Production of pears in Croatia)
Autori
Marin, Mia
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
05.02
Godina
2018
Stranica
22
Mentor
Batelja Lodeta, Kristina
Ključne riječi
'Abbe Fetel', Pyrus communis, prodajni kanali, 'Viljamovka'
('Abbe Fetel', Pyrus communis, sales channels, 'Williams')
Sažetak
Kruška je izrazito kvalitetno voće koje privlači pozornost ljudi svojim osebujnim okusom i zanimljivim morfološkim oblikom. Daje obilne prirode dobre kvalitete plodova. Veliki broj sorti ima različiti rok dozrijevanja od ranih ljetnih do kasnih zimskih, kao i sposobnost plodova da dobro podnese dugo skladištenje, odnosno čuvanje. Istraživanje je provedeno 2017. godine u laboratoriju Zavoda za voćarstvo, na Agronomskom fakultetu. U istraživanju su obuhvaćene sorte 'Viljamovka' i 'Abbe Fetel'. Prikupljeno je po 10 plodova od svake sorte sa tri različite lokacije. Istražio se sortiment krušaka, tržne cijene te porijeklo voća u maloprodaji (prodavaonicama i tržnicama grada Zagreba). Dobiveni rezultati su pokazali da su najbolju ponudu imali supermarketi, gdje su se mogle naći 3 do 4 sorte. Svugdje je uglavnom prevladavala druga klasa. Cjenovna razlika nije ovisila o prodajnom kanalu ni o deklariranoj klasi proizvoda. Subjektivnom analizom plodova kod sorata 'Viljamovka' i 'Abbe Fetel' može se zaključiti da su podjednake kvalitete bez obzira na prodajni lanac.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)