Pregled bibliografske jedinice broj: 929526
Nutritivni sastav svježih plodova, soka i pulpe gojia (Lycium barbarum)
Nutritivni sastav svježih plodova, soka i pulpe gojia (Lycium barbarum) // 53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek, 2018. str. 540-544 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 929526 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Nutritivni sastav svježih plodova, soka i pulpe gojia (Lycium barbarum)
(Nutritional composition in fresh goji berries, goji juice and fruit pulp (Lycium barbarum))
Autori
Voća, Sandra ; Dobričević, Nadica ; Šic Žlabur, Jana ; Pliestić, Stjepan ; Jagatić, Iva ; Galić, Ante
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma
/ Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko - Osijek, 2018, 540-544
Skup
53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 18.02.2018. - 23.02.2018
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
plod gojia, vitamin C, kemijski sastav, antioksidacijski kapacitet
(goji berries, vitamin C, chemical composition, antioxidant capacity)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je utvrditi nutritivni sastav u uzorcima svježih plodova gojia, soka i pulpe. Analizom nutritivnog sastava istraživanih uzoraka utvrđene su značajne razlike u količini vitamina C. U uzorcima voćne pulpe gojia dokazan je znatno veći antioksidacijski kapacitet. Iskoristivost soka kod gojia je mala, svega 35, 79%, no s obzirom na rezultate nutritivnog sastava, sok gojia predstavlja važan proizvod. Temeljem dobivenih rezultata može se zaključiti kako su prema nutritivnom sastavu i antioksidacijskom kapacitetu uzorci voćne pulpe najznačajniji izvor hranjivih tvari, dok se najveći sadržaj vitamina C nalazi u svježim plodovima gojia.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Profili:
Ante Galić
(autor)
Stjepan Pliestić
(autor)
Sandra Voća
(autor)
Jana Šic Žlabur
(autor)
Nadica Dobričević
(autor)