Pregled bibliografske jedinice broj: 929503
Rasprostranjenost i značaj roda Corylus u Hrvatskoj
Rasprostranjenost i značaj roda Corylus u Hrvatskoj // Zbornik sažetaka
Daruvar, Hrvatska, 2018. str. 61-61 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 929503 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Rasprostranjenost i značaj roda Corylus u Hrvatskoj
(Distribution and significance of genus Corylus in Croatia)
Autori
Bosanac, Ivona ; Skendrović Babojelić, Martina ; Dujmović Purgar, Dubravka ; Jeran, Nina ; Židovec, Vesna ; Duralija, Boris
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka
/ - , 2018, 61-61
Skup
13. znanstveno - stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Daruvar, Hrvatska, 01.03.2018. - 03.03.2018
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
Corylus, samoniklo voće, rasprostranjenost, značaj
(Corylus ; wild edible fruits ; distribution, significance)
Sažetak
Samonikle voćne vrste od izuzetne su važnosti za očuvanje biološke raznolikosti Hrvatske. Mnogo je značajnih samoniklih vrsta šumskog drveća i grmlja koje su našle svoju primjenu u prehrani i hortikulturi. U hrvatskoj flori rod Corylus zastupljen je s tri samonikle vrste: Corylus avellana L., Corylus colurna L. i Corylus maxima Mill. Najveću rasprostranjenost i raznovrsnu primjenu ima vrsta C. avellana. Ova voćna vrsta se zbog svojih kvaliteta sve češće plantažno uzgaja, a koristi se u prehrambenoj i kozmetičkoj industriji te kao ukrasna vrsta. Vrsta Corylus colurna manje je rasprostranjena u Hrvatskoj, osobito u odnosu na susjedne države. Ova vrsta se zbog svoje guste i pravilne krošnje te izrazite otpornosti na vjetar primjenjuje i kao ukrasna vrsta te za zaštitu od erozije i u vjetrozaštitnim pojasevima. Njezina upotreba u prehrani također nije zanemariva. Vrsta C. maxima najmanje je zastupljena vrsta, još uvijek upitno u kojoj mjeri te su potrebna istraživanja njezine rasprostranjenosti u Hrvatskoj. Osim ukrasnih svojstava, zbog svojih relativno krupnih i ukusnih plodova, ima potencijalno značajnu primjenu u prehrani. S obzirom na raznovrsnost primjene kao i skromnih zahtjeva za uzgoj, cilj ovog rada je utvrditi rasprostranjenost samoniklih i kultiviranih vrsta roda Corylus u Hrvatskoj te istražiti njihov potencijal i mogućnost šire primjene na području Republike Hrvatske.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Profili:
Nina Jeran
(autor)
Martina Skendrović Babojelić
(autor)
Dubravka Dujmović Purgar
(autor)
Boris Duralija
(autor)
Vesna Židovec
(autor)