Pregled bibliografske jedinice broj: 929268
Utjecaj gnojidbe i mikrobiološkog preparata na sadržaj ulja i bjelančevina u zrnu soje
Utjecaj gnojidbe i mikrobiološkog preparata na sadržaj ulja i bjelančevina u zrnu soje // Zbornik radova 53. hrvatskog i 13. međunarodnog simpozija agronoma / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2018. str. 289-293 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 929268 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj gnojidbe i mikrobiološkog preparata na
sadržaj ulja i bjelančevina u zrnu soje
(Influence of fertilization and microbiological
preparation on oil and protein content in soybean
grain)
Autori
Jović, Jurica ; Kristek, Suzana ; Guberac, Vlado ; Popović, Brigita ; Horvat, Daniela ; Bešlo, Drago ; Romić, Ivan ; Prakatur, Berislav ; Ivanković, Ilija ; Ivezić, Vladimir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova 53. hrvatskog i 13. međunarodnog simpozija agronoma
/ Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2018, 289-293
Skup
53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 18.02.2018. - 23.02.2018
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
mineralna gnojidba ; mikrobiološki preparat ; soja ; ulje ; bjelančevine
(mineral fertilization ; microbiological preparation ; soybean ; oil ; protein)
Sažetak
Soja je najzastupljenija i najbitnija leguminoza koja se proizvodi zbog visokog sadržaja ulja i bjelančevina u zrnu. Cilj istraživanja bio je ustanoviti utjecaj gnojidbe različitim količinama dušika i fosfora te primjene mikrobiološkog preparata na sadržaj ulja i bjelančevina. Najveći sadržaj ulja iznosio je 22, 55 %, a najveći sadržaj bjelančevina 38, 38 %. Statistički značajne razlike između tretmana utvrđene su za sadržaj bjelančevina. Mikrobiološki preparat povećao je sadržaj bjelančevina u prosjeku za 0, 6 %. Utvrđena je negativna korelacija (r = -0.8399) promatranih parametara. Iznadprosječne vrijednosti ostvarene su na tretmanu sa smanjenom gnojidbom dušika.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek,
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Jurica Jović
(autor)
Vladimir Ivezić
(autor)
Vlado Guberac
(autor)
Daniela Horvat
(autor)
Brigita Popović
(autor)
Suzana Kristek
(autor)