Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 928873

Uzgoj bajama (Prunus dulcis (Mill.) D.A. Webb) u Hrvatskoj


Strikić, Frane; Gugić, Josip; Čagalj, Marin; Bjeliš, Mario
Uzgoj bajama (Prunus dulcis (Mill.) D.A. Webb) u Hrvatskoj // Zbornik sažetaka "13. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem" / Krunoslav, Dugalić ; Aleksandar, Stanisavljević (ur.).
Zagreb: Hrvatska voćarska zajednica, 2018. str. 32-32 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, ostalo)


CROSBI ID: 928873 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Uzgoj bajama (Prunus dulcis (Mill.) D.A. Webb) u Hrvatskoj
(Almond production (Prunus dulcis (Mill.) D.A. Webb) in Croatia)

Autori
Strikić, Frane ; Gugić, Josip ; Čagalj, Marin ; Bjeliš, Mario

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
Zbornik sažetaka "13. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem" / Krunoslav, Dugalić ; Aleksandar, Stanisavljević - Zagreb : Hrvatska voćarska zajednica, 2018, 32-32

Skup
13. Znanstveno - stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem: Lupinasto voće

Mjesto i datum
Daruvar, Hrvatska, 01.03.2018. - 03.03.2018

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
bajam, uzgoj, Hrvatska
(almond, growung, Croatia)

Sažetak
Pored masline i vinove loze bajam je jedna od glavnih voćnih kultura u uzgoju u obalnom i otočnom prostoru Hrvatske. Uzgoj bajama ima dugu tradiciju, a glavni centri uzgoja su područje Ravnih Kotara, okolica Marine, otok Brač, poluotok Pelješac i otok Korčula. Bajam se uglavnom uzgaja u konsocijaciji sa drugim poljoprivrednim kulturama kao što su vinova loza, maslina, smokva pa čak i žitarice kao što su ječam i pšenica u području Marinskog zaleđa. Kroz povijest uzgoj bajama je imao svoje uspone i padove. Do 2013. godine uzgoj bajama je bio u stalnoj stagnaciji. Razlozi ove pojave su mnogobrojni, a između ostalih potrebno je spomenuti promjene strukture poljoprivredne proizvodnje, nepovoljne sociodemografske procese u ruralnom području, rastući turizam, zastarjeli sortiment i pomanjkanje suvremenih tehnoloških rješenja u proizvodnji. U postojećim nasadima bajama praktički se nisu provodile nikakve agrotehničke ni pomotehničke mjere uzgoja, a posebno je izostajala odgovarajuća zaštita bajama od štetočinja što je uzrokovalo gubitke u prinosu pa čak i propadanje nasada. Jedan od najznačajnijih razloga sušenja mladih stabala bajama u novopodignutim nasadima je neadekvatna priprema i čišćenje terena od biljnih ostataka. Posljedično navedenom dolazi do pojave truleži korijena koju uzrokuje parazitska gljiva Armillaria mellea Vahl. i sušenja mladih stabala. Od 2013. do danas površine pod bajamom u Republici Hrvatskoj su se udvostručile. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku u Hrvatskoj se bajam uzgaja na površini od oko 430 ha s ukupno oko 150.000 stabala i godišnjom proizvodnjom od oko 100 t jezgre. Proizvodnja varira iz godine u godinu, a što upućuje na ekstenzivan uzgoj bajama. U uzgoju su zastupljene autohtone sorte Čarski kasni, Knez Črnomir, Princeza Korčulanska te uvezene sorte Ferragnes, Ferraduel, Tuono, Troito i Texas i druge manje zastupljene. Zahvaljujući aktualnim trendovima u proizvodnji bajama u svijetu u posljednjih nekoliko godina raste interes za sadnjom bajama u našem području. Kako bi pomogli razvoju i unaprjeđenju uzgoja ove voćne vrste potrebno je intenzivirati rad na uvođenju novih tehnoloških rješenja, uvoditi novi sortiment u proizvodnju, intenzivirati rad na oplemenjivanju domaćih sorta i genotipova bajama, uvođenju novih perspektivnih podloga za bajam ta omogućiti potencijalnim proizvođačima lakše dobivanje državnog poljoprivrednog zemljišta za podizanje nasada bajama.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split,
Sveučilište u Splitu Sveučilišni odjel za studije mora

Profili:

Avatar Url Marin Čagalj (autor)

Avatar Url Josip Gugić (autor)

Avatar Url Mario Bjeliš (autor)

Avatar Url Frane Strikić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Strikić, Frane; Gugić, Josip; Čagalj, Marin; Bjeliš, Mario
Uzgoj bajama (Prunus dulcis (Mill.) D.A. Webb) u Hrvatskoj // Zbornik sažetaka "13. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem" / Krunoslav, Dugalić ; Aleksandar, Stanisavljević (ur.).
Zagreb: Hrvatska voćarska zajednica, 2018. str. 32-32 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, ostalo)
Strikić, F., Gugić, J., Čagalj, M. & Bjeliš, M. (2018) Uzgoj bajama (Prunus dulcis (Mill.) D.A. Webb) u Hrvatskoj. U: Krunoslav, D. & Aleksandar, S. (ur.)Zbornik sažetaka "13. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem".
@article{article, author = {Striki\'{c}, Frane and Gugi\'{c}, Josip and \v{C}agalj, Marin and Bjeli\v{s}, Mario}, year = {2018}, pages = {32-32}, keywords = {bajam, uzgoj, Hrvatska}, title = {Uzgoj bajama (Prunus dulcis (Mill.) D.A. Webb) u Hrvatskoj}, keyword = {bajam, uzgoj, Hrvatska}, publisher = {Hrvatska vo\'{c}arska zajednica}, publisherplace = {Daruvar, Hrvatska} }
@article{article, author = {Striki\'{c}, Frane and Gugi\'{c}, Josip and \v{C}agalj, Marin and Bjeli\v{s}, Mario}, year = {2018}, pages = {32-32}, keywords = {almond, growung, Croatia}, title = {Almond production (Prunus dulcis (Mill.) D.A. Webb) in Croatia}, keyword = {almond, growung, Croatia}, publisher = {Hrvatska vo\'{c}arska zajednica}, publisherplace = {Daruvar, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font