Pregled bibliografske jedinice broj: 928830
Utvrđivanje udjela kolagena kao pokazatelja kvalitete kobasica
Utvrđivanje udjela kolagena kao pokazatelja kvalitete kobasica, 2018., diplomski rad, diplomski, Veterinarski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 928830 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utvrđivanje udjela kolagena kao pokazatelja kvalitete kobasica
(Determination of collagen content as a quality sausage indicator)
Autori
Peinović, Lovran
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Veterinarski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
02.03
Godina
2018
Stranica
44
Mentor
Cvrtila, Željka ; Pleadin, Jelka
Ključne riječi
kobasice ; kvaliteta ; kolagen ; bjelančevine
(sausages ; quality ; collagen ; protein)
Sažetak
Cilj ovoga rada je bio utvrditi udio kolagena te omjer kolagena i bjelančevina mesa kao značajnog kriterija kvalitete kobasica iz skupina trajnih i toplinski obrađenih kobasica pri čemu je utvrđen udio kolagena (bjelančevine vezivnog tkiva) i ukupnih bjelančevina standardnim akreditiranim metodama (spektrofotometrijska metoda HRN ISO 3496:1999 za određivanje hidroksiprolina/kolagena i titracijska metoda HRN ISO 937:1999 za određivanje ukupnih bjelančevina). U radu je analizirano ukupno 77 uzoraka od kojih je 31 uzorak trajnih kobasica, 7 uzoraka obarenih kobasica, 13 uzoraka polutrajnih kobasica, 17 uzoraka kobasica od mesa u komadima te 9 uzoraka kuhanih kobasica. Za trajne je kobasice prosječna količina ukupnih bjelančevina iznosila 19, 59%, za obarene kobasice 11, 98%, za polutrajne kobasice 13, 18%, za kobasice od mesa u komadima 14, 16%, a za kuhane kobasice 9, 80%. Od ukupno pretaženih uzoraka (N=77) samo jedan uzorak nije zadovoljio odredbe Pravilnika (ANON. 2012.).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Veterinarski fakultet, Zagreb