Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 928830

Utvrđivanje udjela kolagena kao pokazatelja kvalitete kobasica


Peinović, Lovran
Utvrđivanje udjela kolagena kao pokazatelja kvalitete kobasica, 2018., diplomski rad, diplomski, Veterinarski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 928830 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utvrđivanje udjela kolagena kao pokazatelja kvalitete kobasica
(Determination of collagen content as a quality sausage indicator)

Autori
Peinović, Lovran

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Veterinarski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
02.03

Godina
2018

Stranica
44

Mentor
Cvrtila, Željka ; Pleadin, Jelka

Ključne riječi
kobasice ; kvaliteta ; kolagen ; bjelančevine
(sausages ; quality ; collagen ; protein)

Sažetak
Cilj ovoga rada je bio utvrditi udio kolagena te omjer kolagena i bjelančevina mesa kao značajnog kriterija kvalitete kobasica iz skupina trajnih i toplinski obrađenih kobasica pri čemu je utvrđen udio kolagena (bjelančevine vezivnog tkiva) i ukupnih bjelančevina standardnim akreditiranim metodama (spektrofotometrijska metoda HRN ISO 3496:1999 za određivanje hidroksiprolina/kolagena i titracijska metoda HRN ISO 937:1999 za određivanje ukupnih bjelančevina). U radu je analizirano ukupno 77 uzoraka od kojih je 31 uzorak trajnih kobasica, 7 uzoraka obarenih kobasica, 13 uzoraka polutrajnih kobasica, 17 uzoraka kobasica od mesa u komadima te 9 uzoraka kuhanih kobasica. Za trajne je kobasice prosječna količina ukupnih bjelančevina iznosila 19, 59%, za obarene kobasice 11, 98%, za polutrajne kobasice 13, 18%, za kobasice od mesa u komadima 14, 16%, a za kuhane kobasice 9, 80%. Od ukupno pretaženih uzoraka (N=77) samo jedan uzorak nije zadovoljio odredbe Pravilnika (ANON. 2012.).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jelka Pleadin (mentor)

Avatar Url Željka Cvrtila (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Peinović, Lovran
Utvrđivanje udjela kolagena kao pokazatelja kvalitete kobasica, 2018., diplomski rad, diplomski, Veterinarski fakultet, Zagreb
Peinović, L. (2018) 'Utvrđivanje udjela kolagena kao pokazatelja kvalitete kobasica', diplomski rad, diplomski, Veterinarski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Peinovi\'{c}, Lovran}, year = {2018}, pages = {44}, keywords = {kobasice, kvaliteta, kolagen, bjelan\v{c}evine}, title = {Utvr\djivanje udjela kolagena kao pokazatelja kvalitete kobasica}, keyword = {kobasice, kvaliteta, kolagen, bjelan\v{c}evine}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Peinovi\'{c}, Lovran}, year = {2018}, pages = {44}, keywords = {sausages, quality, collagen, protein}, title = {Determination of collagen content as a quality sausage indicator}, keyword = {sausages, quality, collagen, protein}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font