Pregled bibliografske jedinice broj: 928826
NUTRICIONISTIČKI ASPEKTI ENTERALNE HRANE
NUTRICIONISTIČKI ASPEKTI ENTERALNE HRANE // Book of abstracts, 5th International Congress of Nutritionists
Zagreb: Hrvatski akademski centar primijenjenog nutricionizma, 2017. str. 51-51 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 928826 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
NUTRICIONISTIČKI ASPEKTI ENTERALNE HRANE
(NUTRITIONAL ASPECTS OF FOOD FOR ENTERAL NUTRITION)
Autori
Ceilinger, Marijana ; Tomić-Obrdalj, Helena ; Miličević, Jelena ; Penava, Lenkica ; Gajari, Davorka ;
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
Book of abstracts, 5th International Congress of Nutritionists
/ - Zagreb : Hrvatski akademski centar primijenjenog nutricionizma, 2017, 51-51
ISBN
978-953-59317-1-3
Skup
5th International Congress of Nutritionists
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 2017
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
enteralna hrana, malnutricija, nutritivna potpora, jelovnik
(enteral food, malnutrition, nutritional support, menu)
Sažetak
Uvod: Enteralna ili hrana za posebne medicinske potrebe koristi se za nutritivnu potporu kao dopuna ili potpuna zamjena uobičajenoj prehrani. Malnutricija uzorkovana bolešću predstavlja javnozdravstveni problem čak i u razvijenim zemljama. To je stanje koje karakterizira nedostatan unos energije, proteina i /ili mikronutijenata kao posljedica brojnih bolesti, stanja ili pojedinih terapija. Brojne studije pokazuju benefite primjene enteralnih formula, uključujući smanjen pobol, manje komplikacija, porast mišićne mase, ali i smanjenje troškova liječenja i duljine hospitalizacije te poboljšanje kvalitete života bolesnika. Materijali i metode: Nutritivni probir putem NRS obrazaca (Nutritional Risk Screening 2002) jednostavna je i brza metoda za detektiranje nutritivnog rizika kod pacijenata. U slučaju nutritivnog rizika započinje se s nutritivnom potporom te se propisuje enteralna prehrana. Za većinu pacijenata primjenjuju se standardne, polimerne, nutritivno potpune formule. Potrebno je kontinuirano praćenje rezultata nutritivne potpore, a po potrebi i korigiranje plana potpore. Za uspješnu provođenje terapije ključna su i dobra organoleptička svojstva enteralne formule te primjena različitih okusa u skladu sa preferencijama bolesnika. Kako bi se nutritivna terapija što lakše provodila te bolesnicima ponudili zanimljivi načini primjene, u ovom radu izrađeni su prijedlozi recepata za primjenu enteralne hrane u raznim jelima. Pripremljen je 7-dnevni jelovnik temeljen na prehrambenim potrebama odrasle osobe, karakteriziran kao normokalorijski i normoproteinski. Za pripremu jela korištena je enteralna formula uz svježe i prerađene namirnice, karakteristične za Hrvatsku kuhinju. Nutritivna analiza recepata izvršena je u programu Genesis (Genesis R&D® v 6.00, ESHA Research, USA). Rezultati: U pripremljenim jelovnicima ostvarena kalorijska raspodjela u jednom serviranju iznosila je za proteine približno 20%, masti 25-30% i ugljikohidrate 50-55%. Enteralna formula je aplicirana u količini koja je adekvatna za dopunu normalnoj prehrani, uz minimalan utjecaj na organoleptiku, stoga su jela zadržala svojstven i tradicionalni izgled, miris, okus i konzistenciju. Zaključak: Za dobre rezultate vrlo je važna pravovremena primjena nutritivne potpore kao i dobra prihvatljivost enteralne formule. Poštivanje osobnih preferencija, prehrambenih navika i tradicija bolesnika važan je dio procjene, kao i poboljšanja nutritivnog statusa. Aplikacija enteralne formule u svakodnevne jelovnike jedna je od mogućnosti personaliziranog pristupa terapije koji doprinosi održavanju kvalitete života bolesnika.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Ustanove:
PODRAVKA prehrambena industrija d.d. FC "Istraživanje i razvoj