Pregled bibliografske jedinice broj: 928823
IZABRANE KARAKTERISTIKE HRANE ZA POSEBNE MEDICINSKE POTREBE
IZABRANE KARAKTERISTIKE HRANE ZA POSEBNE MEDICINSKE POTREBE // Book of abstracts, 5th International Congress of Nutritionists
Zagreb: Hrvatski akademski centar primijenjenog nutricionizma, 2017. str. 84-84 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 928823 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
IZABRANE KARAKTERISTIKE HRANE ZA POSEBNE MEDICINSKE POTREBE
(SELECTED CHARACTERISTICS OF FOOD FOR SPECIAL MEDICAL PURPOSES)
Autori
Ceilinger, Marijana ; Bukvić, Valerija ; Puhač Bogadi, Nina ; Miličević, Jelena ; Penava, Lenkica ; Popijač, Vesna ; Gajari, Davorka ; Tomić-Obrdalj, Helena ;
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Book of abstracts, 5th International Congress of Nutritionists
/ - Zagreb : Hrvatski akademski centar primijenjenog nutricionizma, 2017, 84-84
ISBN
978-953-59317-1-3
Skup
5th International Congress of Nutritionists
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 2017
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
hrana za posebne medicinske potrebe, nutritivne karakteristike, označavanje proizvoda, senzorska procjena, sustavi osiguranja kvalitete.
(food for special medical purposes, nutritional characteristics, product labelling, sensory assessment, food safety management systems)
Sažetak
Uvod: Pristup razvoju hrane za posebne medicinske potrebe bazira se na multidisciplinarnom pristupu i umrežavanju tehnoloških, nutricionističkih i medicinskih ekspertiza. Cilj je sa više različitih aspekata osigurati i potvrditi prikladnost prehrambenog proizvoda za primjenu u nutritivnoj terapiji bolesnika. Hrana za posebne medicinske potrebe je posebno oblikovana hrana za dijetalnu prehranu bolesnika i koristi se pod liječničkim nadzorom. Materijali i metode: Odabrane karakteristike i zahtjevi proizvoda obrađeni u ovom radu su: nutritivni sastav, označavanje proizvoda, senzorska procjena, potvrda nutritivnih karakteristika te sustavi osiguranja kvalitete. Rezultati: Kako bi sastav proizvoda odgovarao nutritivnim potrebama bolesnika, a označavanje proizvoda jamčilo adekvatnu informiranost bolesnika i zdravstvenih djelatnika, primjenjuju se odredbe opće i specifične prehrambene legislative, koriste se smjernice stručnih udruženja, opće prihvaćena nutricionistička i medicinska načela te rezultati istraživanja iz područja kliničke prehrane. Senzorska ispitivanja i testiranja potrošača podliježu istom metodološkom pristupu kao i sva ostala hrana. Trening panela podrazumijeva upoznavanje sa svojstvenim karakteristikama proizvoda visoko obogaćenog nutritivnog sastava kako bi se spriječila diskriminacija proizvoda. Sudjelovanjem laboratorija Kontrole kvalitete u testovima sposobnosti (engl. Proficiency test) dokazana je vanjska ocjena kvalitete rezultata ispitivanja nutritivnih karakteristika proizvoda. Iz aspekta sigurnosti hrane ova hrana proizvodi se prema načelima Zakona o hrani i pratećim pravilnicima tako da se proizvodnja može certificirati prema prihvaćenim standardima od strane Global Food Safety Initiative - GFSI (Globalna inicijativa za sigurnost hrane). Obzirom na višu razinu rizika ovog tipa proizvodnje, primjenjuje se IFS kao jedan od strožih standarda sigurnosti i kvalitete hrane. Zaključak: Sastav hrane za posebne medicinske potrebe određen je zakonskim propisima, ali značajan je i utjecaj prehrambenih smjernica, preporuka i rezultata kliničkih ispitivanja. Senzorska testiranja s korisnicima proizvoda su potencijalno ograničena, ali s dobro osposobljenim panelima senzorskih ocjenjivača i potrošača osiguravaju se kvalitetni rezultati koji pomažu u razvoju i kontroli kvalitete proizvoda. Testovi sposobnosti čine esencijalni dio postupka laboratorijske kontrole, te sudjelujući u njima laboratoriji osiguravaju povjerenje u korištenu laboratorijsku opremu, metode i osoblje, ali i dokaz vjerodostojnih rezultata ispitivanja. Certificiranje proizvodnje od strane GFSI prihvaćenih standarda garantira svima u lancu hrane dodatnu sigurnost u zdravstvenu ispravnost proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Ustanove:
PODRAVKA prehrambena industrija d.d. FC "Istraživanje i razvoj
Profili:
Lenkica Penava
(autor)
Davorka Gajari
(autor)
Vesna Popijač
(autor)
Helena Tomić-Obrdalj
(autor)