Pregled bibliografske jedinice broj: 928755
Toplinska stabilnost i otpornost na savijanje goveđih koža za izradu lica obuće
Toplinska stabilnost i otpornost na savijanje goveđih koža za izradu lica obuće // ZBORNIK RADOVA 11. znanstveno–stručnog savjetovanja TEKSTILNA ZNANOST I GOSPODARSTVO / Ercegović Ražić, Sanja ; Glogar, Martinia Ira ; Novak, Ivan (ur.).
Zagreb, 2018. str. 168-173 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 928755 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Toplinska stabilnost i otpornost na savijanje goveđih koža za izradu lica obuće
(Thermal stability and resistance to flexion beef leather for making faces of footwear)
Autori
Žuvela Bošnjak, Franka ; Flinčec Grgac, Sandra ; Akalović, Jadranka ; Pomper, Ariana ; Frančeskini, Judita
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
ZBORNIK RADOVA 11. znanstveno–stručnog savjetovanja TEKSTILNA ZNANOST I GOSPODARSTVO
/ Ercegović Ražić, Sanja ; Glogar, Martinia Ira ; Novak, Ivan - Zagreb, 2018, 168-173
Skup
11. znanstveno-stručno savjetovanje Tekstilna znanost i gospodarstvo
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 24.01.2018
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
goveđa koža, obućarska napa, štava, savojna svojstva, TG-IR analize
(beef leather, footwear napa, tanning, flexion properties, TG-IR analysis)
Sažetak
Postojanost obućarske nape na savijanje je važno svojstvo povezano sa strukturom kožnog tkiva i dovršnih filmova na licu kože. Stabilnost glatkog lica obućarske nape odnosi se na stabilnost boje i polimernih struktura tankih opni na licu kože izgrađenih tijekom dovršnih tehnoloških operacija obrade kože. U eksperimentalnom dijelu rada ispitana je otpornost na savijanje dvaju uzoraka obućarske nape različitih štava i dovršnih obrada: obućarska napa bojani crust i obućarska napa korigiranog lica. Rezultati ispitivanja pokazali su razlike u otpornosti na savijanje gdje je bolju otpornost pokazao uzorak obućarske nape bojani crust. Ispitni uzorci obućarske nape su podvrgnuti termogravimetrijskoj analizi (TGA) u svrhu sagledavanja njihovih otpornosti na djelovanje topline te praćenja plinovitih produkata razgradnje (TG-IR) tijekom dekompozicije s ciljem povezivanja razlika u sadržaju i strukturi štavnih sredstava i dovršnih nasloja s njihovim utjecajem na okoliš.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Tekstilna tehnologija