Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 928734

Mogućnosti primjene ekstrakcije superkritičnim CO2 u obradi nusproizvoda prehrambene industrije biljnoga podrijetla


Jokić, Stela; Aladić, Krunoslav; Vidović, Senka; Bilić, Mate
Mogućnosti primjene ekstrakcije superkritičnim CO2 u obradi nusproizvoda prehrambene industrije biljnoga podrijetla // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije / Šubarić, Drago (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2017. str. 19-38


CROSBI ID: 928734 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mogućnosti primjene ekstrakcije superkritičnim CO2 u obradi nusproizvoda prehrambene industrije biljnoga podrijetla

Autori
Jokić, Stela ; Aladić, Krunoslav ; Vidović, Senka ; Bilić, Mate

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, pregledni

Knjiga
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije

Urednik/ci
Šubarić, Drago

Izdavač
Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

Grad
Osijek

Godina
2017

Raspon stranica
19-38

ISBN
978-953-7005-51-1

Ključne riječi
ekstrakcija ; superkritični CO2 ; nusproizvodi ; prehrambena industrija ; aktivne tvari
(extraction ; supercritical CO2 ; by-products ; food industry ; active substances)

Sažetak
Svaka industrija, pa tako i prehrambena, ima cilj maksimalnog iskorištenja sirovine prilikom proizvodnje uz minimalnu količinu otpada, gdje otpad nije nužno „otpad“ već nusproizvod ili sirovina u nekom budućem procesu. Danas postoji veliki interes u korištenju nusproizvoda prehrambene industrije u različite svrhe. Znanstvenici svakodnevno rade na razvoju novih tehnologija i novih načina za iskorištenje tih nusproizvoda kako bi se smanjili troškovi usluge zbrinjavanja otpada. Razvijeni su novi postupci za dodatno iskorištenje zaostalih aktivnih tvari u nusproizvodima stvarajući na taj način dodanu vrijednost proizvodu, bilo da se radi o razvoju novih tzv. funkcionalnih proizvoda, ili o izolaciji bioaktivnih tvari koje svoju primjenu imaju u prehrambenoj, kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji. Posljednjih godina sve više raste svijest ljudi o potrebi zaštite okoliša te se stoga u prehrambenoj, kemijskoj i farmaceutskoj industriji velika pozornost pridaje zelenim i održivim tehnologijama koje se zasnivaju na prihvatljivom kompromisu između ekonomskih i ekoloških zahtjeva. Kao novo zeleno otapalo posljednjih se godina razmatra i superkritični ugljikov dioksid (CO2) koji se pokazao kao vrlo poželjno otapalo u separacijskim procesima, ali i sintetskim postupcima budući da je neotrovan, nezapaljiv, bez okusa i mirisa, jeftin i lako dostupan u većim količinama, kao i zbog toga što je ekološki prihvatljivo i GRAS (engl. Generally Recognised as Safe ; općenito prihvaćen kao sigurno) otapalo. Ekstrakcija superkritičnim fluidima u posljednjih nekoliko desetljeća nailazi na sve veće zanimanje u pogledu njene moguće komercijalne primjene te se sve više počinje koristiti i u obradi nusproizvoda svih grana industrija. U ovom poglavlju dani su primjeri ekstrakcije aktivnih tvari iz nusproizvoda prehrambene industrije biljnoga podrijetla pomoću superkritičnog CO2.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2013-11-1321 - Primjena nusproizvoda prehrambene industrije za razvoj funkcionalnih i okolišno prihvatljivih ekstrudiranih proizvoda i aditiva (FUNEXFOOD) (Šubarić, Drago, HRZZ ) ( CroRIS)

Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Stela Jokić (autor)

Avatar Url Mate Bilić (autor)

Avatar Url Krunoslav Aladić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jokić, Stela; Aladić, Krunoslav; Vidović, Senka; Bilić, Mate
Mogućnosti primjene ekstrakcije superkritičnim CO2 u obradi nusproizvoda prehrambene industrije biljnoga podrijetla // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije / Šubarić, Drago (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2017. str. 19-38
Jokić, S., Aladić, K., Vidović, S. & Bilić, M. (2017) Mogućnosti primjene ekstrakcije superkritičnim CO2 u obradi nusproizvoda prehrambene industrije biljnoga podrijetla. U: Šubarić, D. (ur.) Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije. Osijek, Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, str. 19-38.
@inbook{inbook, author = {Joki\'{c}, Stela and Aladi\'{c}, Krunoslav and Vidovi\'{c}, Senka and Bili\'{c}, Mate}, editor = {\v{S}ubari\'{c}, D.}, year = {2017}, pages = {19-38}, keywords = {ekstrakcija, superkriti\v{c}ni CO2, nusproizvodi, prehrambena industrija, aktivne tvari}, isbn = {978-953-7005-51-1}, title = {Mogu\'{c}nosti primjene ekstrakcije superkriti\v{c}nim CO2 u obradi nusproizvoda prehrambene industrije biljnoga podrijetla}, keyword = {ekstrakcija, superkriti\v{c}ni CO2, nusproizvodi, prehrambena industrija, aktivne tvari}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek} }
@inbook{inbook, author = {Joki\'{c}, Stela and Aladi\'{c}, Krunoslav and Vidovi\'{c}, Senka and Bili\'{c}, Mate}, editor = {\v{S}ubari\'{c}, D.}, year = {2017}, pages = {19-38}, keywords = {extraction, supercritical CO2, by-products, food industry, active substances}, isbn = {978-953-7005-51-1}, title = {Mogu\'{c}nosti primjene ekstrakcije superkriti\v{c}nim CO2 u obradi nusproizvoda prehrambene industrije biljnoga podrijetla}, keyword = {extraction, supercritical CO2, by-products, food industry, active substances}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font