Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 928632

UTJECAJ POREMEĆAJA OSJETILA MIRISA I OKUSA NA PREHRANU OSOBA STARIJE DOBI


Tomić-Obrdalj, Helena; Gajari, Davorka;
UTJECAJ POREMEĆAJA OSJETILA MIRISA I OKUSA NA PREHRANU OSOBA STARIJE DOBI // Book of abstracts 10th International Sceitific and Professional conference With Food to Health/Knjiga sažetaka 10. međunarodni znanstveno-stručni skup Hranom do zdravlja / Čačić Kenjerić, Daniela (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2017. str. 22-22 (predavanje, recenziran, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 928632 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
UTJECAJ POREMEĆAJA OSJETILA MIRISA I OKUSA NA PREHRANU OSOBA STARIJE DOBI
(THE EFFECTS OF OLFACTORY AND GUSTATORY IMPAIRMENTS ON THE DIETARY HABITS OF THE ELDERLY)

Autori
Tomić-Obrdalj, Helena ; Gajari, Davorka ;

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Book of abstracts 10th International Sceitific and Professional conference With Food to Health/Knjiga sažetaka 10. međunarodni znanstveno-stručni skup Hranom do zdravlja / Čačić Kenjerić, Daniela - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2017, 22-22

ISBN
978-953-7005-49-8

Skup
10. International Scientific and Professional Conference With Food to Health/ 10. međunarodni znanstveno-stručni skup Hranom do zdravlja

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 2017

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Recenziran

Ključne riječi
starije osobe, neuhranjenost, miris, okus
(elderly, malnutrition, olfaction, gustation)

Sažetak
Pravilna prehrana može značajno doprinijeti usporavanju funkcionalnog propadanja i pojava kroničnih bolesti koje se javljaju starenjem. Ipak je prehrana osoba starije dobi često jednolika što može dovesti do neuhranjenosti. Jedan od primarnih razloga je i loša prihvatljivost hrane, tj. njen neodgovarajući organoleptički profil. Razumijevanje povezanosti utjecaja odabira hrane na nutritivni status ove populacije je od izuzetne važnosti. Senzorski signali hrane važni su, između ostalog, jer potiču rad žlijezda slinovnica, lučenje želučane kiseline, lučenje gušterače čime se pospješuje probava i nutritivna apsorpcija. Okus i miris su posebice značajni jer su anatomski povezani neurološkim vezama i izravno uključeni u proces probave. U dijelu populacije starijih osoba događa se prirodni postepeni gubitak osjeta mirisa i okusa. Neki od poremećaja osjeta mirisa su: hiposmija – smanjeni gubitak i anosmija – potpuni gubitak mirisa. Poremećaji osjeta okusa obuhvaćaju hipogeuziju – smanjeni osjet i ageuziju – potpuni gubitak osjeta. Promjene u senzorskoj percepciji utječu na apetit, preferenciju i užitak u hrani, motivacija za konzumiranjem slabi što utječe na nizak energetski unos i nedostatak nutrijenata, a krajnja posljedica je povećani rizik od mortaliteta i morbiditeta. Razumijevanje promjena u senzorskim osjetilima omogućava odabir pravilne medicinske i nutritivne skrbi. Hrana prilagođena starijim osobama osim adekvatnog energetskog i nutritivnog sadržaja mora imati i odgovarajući organoleptički profil koji će potaknuti prihvatljivost i užitak u hrani.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
PODRAVKA prehrambena industrija d.d. FC "Istraživanje i razvoj

Profili:

Avatar Url Davorka Gajari (autor)

Avatar Url Helena Tomić-Obrdalj (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Tomić-Obrdalj, Helena; Gajari, Davorka;
UTJECAJ POREMEĆAJA OSJETILA MIRISA I OKUSA NA PREHRANU OSOBA STARIJE DOBI // Book of abstracts 10th International Sceitific and Professional conference With Food to Health/Knjiga sažetaka 10. međunarodni znanstveno-stručni skup Hranom do zdravlja / Čačić Kenjerić, Daniela (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2017. str. 22-22 (predavanje, recenziran, sažetak, znanstveni)
Tomić-Obrdalj, H., Gajari, D. & (2017) UTJECAJ POREMEĆAJA OSJETILA MIRISA I OKUSA NA PREHRANU OSOBA STARIJE DOBI. U: Čačić Kenjerić, D. (ur.)Book of abstracts 10th International Sceitific and Professional conference With Food to Health/Knjiga sažetaka 10. međunarodni znanstveno-stručni skup Hranom do zdravlja.
@article{article, author = {Tomi\'{c}-Obrdalj, Helena and Gajari, Davorka}, editor = {\v{C}a\v{c}i\'{c} Kenjeri\'{c}, D.}, year = {2017}, pages = {22-22}, keywords = {starije osobe, neuhranjenost, miris, okus}, isbn = {978-953-7005-49-8}, title = {UTJECAJ POREME\'{C}AJA OSJETILA MIRISA I OKUSA NA PREHRANU OSOBA STARIJE DOBI}, keyword = {starije osobe, neuhranjenost, miris, okus}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, author = {Tomi\'{c}-Obrdalj, Helena and Gajari, Davorka}, editor = {\v{C}a\v{c}i\'{c} Kenjeri\'{c}, D.}, year = {2017}, pages = {22-22}, keywords = {elderly, malnutrition, olfaction, gustation}, isbn = {978-953-7005-49-8}, title = {THE EFFECTS OF OLFACTORY AND GUSTATORY IMPAIRMENTS ON THE DIETARY HABITS OF THE ELDERLY}, keyword = {elderly, malnutrition, olfaction, gustation}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font