Pregled bibliografske jedinice broj: 928632
UTJECAJ POREMEĆAJA OSJETILA MIRISA I OKUSA NA PREHRANU OSOBA STARIJE DOBI
UTJECAJ POREMEĆAJA OSJETILA MIRISA I OKUSA NA PREHRANU OSOBA STARIJE DOBI // Book of abstracts 10th International Sceitific and Professional conference With Food to Health/Knjiga sažetaka 10. međunarodni znanstveno-stručni skup Hranom do zdravlja / Čačić Kenjerić, Daniela (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2017. str. 22-22 (predavanje, recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 928632 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UTJECAJ POREMEĆAJA OSJETILA MIRISA I OKUSA NA PREHRANU OSOBA STARIJE DOBI
(THE EFFECTS OF OLFACTORY AND GUSTATORY IMPAIRMENTS ON THE DIETARY HABITS OF THE ELDERLY)
Autori
Tomić-Obrdalj, Helena ; Gajari, Davorka ;
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Book of abstracts 10th International Sceitific and Professional conference With Food to Health/Knjiga sažetaka 10. međunarodni znanstveno-stručni skup Hranom do zdravlja
/ Čačić Kenjerić, Daniela - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2017, 22-22
ISBN
978-953-7005-49-8
Skup
10. International Scientific and Professional Conference With Food to Health/ 10. međunarodni znanstveno-stručni skup Hranom do zdravlja
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 2017
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Recenziran
Ključne riječi
starije osobe, neuhranjenost, miris, okus
(elderly, malnutrition, olfaction, gustation)
Sažetak
Pravilna prehrana može značajno doprinijeti usporavanju funkcionalnog propadanja i pojava kroničnih bolesti koje se javljaju starenjem. Ipak je prehrana osoba starije dobi često jednolika što može dovesti do neuhranjenosti. Jedan od primarnih razloga je i loša prihvatljivost hrane, tj. njen neodgovarajući organoleptički profil. Razumijevanje povezanosti utjecaja odabira hrane na nutritivni status ove populacije je od izuzetne važnosti. Senzorski signali hrane važni su, između ostalog, jer potiču rad žlijezda slinovnica, lučenje želučane kiseline, lučenje gušterače čime se pospješuje probava i nutritivna apsorpcija. Okus i miris su posebice značajni jer su anatomski povezani neurološkim vezama i izravno uključeni u proces probave. U dijelu populacije starijih osoba događa se prirodni postepeni gubitak osjeta mirisa i okusa. Neki od poremećaja osjeta mirisa su: hiposmija – smanjeni gubitak i anosmija – potpuni gubitak mirisa. Poremećaji osjeta okusa obuhvaćaju hipogeuziju – smanjeni osjet i ageuziju – potpuni gubitak osjeta. Promjene u senzorskoj percepciji utječu na apetit, preferenciju i užitak u hrani, motivacija za konzumiranjem slabi što utječe na nizak energetski unos i nedostatak nutrijenata, a krajnja posljedica je povećani rizik od mortaliteta i morbiditeta. Razumijevanje promjena u senzorskim osjetilima omogućava odabir pravilne medicinske i nutritivne skrbi. Hrana prilagođena starijim osobama osim adekvatnog energetskog i nutritivnog sadržaja mora imati i odgovarajući organoleptički profil koji će potaknuti prihvatljivost i užitak u hrani.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
PODRAVKA prehrambena industrija d.d. FC "Istraživanje i razvoj