Pregled bibliografske jedinice broj: 928536
Proizvodnja konoplje u Hrvatskoj u 2017. godini i mogućnosti daljnjeg unapređenja
Proizvodnja konoplje u Hrvatskoj u 2017. godini i mogućnosti daljnjeg unapređenja, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 928536 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja konoplje u Hrvatskoj u 2017. godini i mogućnosti daljnjeg unapređenja
(Hemp production in Croatia in 2017 and possibilities for further improvement)
Autori
Lonjak, Philip
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.12
Godina
2017
Stranica
28
Mentor
Pospišil, Milan
Ključne riječi
konoplja, tehnologija proizvodnje, mogućnost unapređenja proizvodnje
(hemp, crop management, the possibilities of production improvement)
Sažetak
Konoplja je uz lan, stoljećima bila naša glavna prediva biljka. Sve do prije dvadesetak godina uzgajala se na području Slavonije za preradu u vlakno. Promjenom načina korištenja, tj. uzgojem konoplje za sjeme, ona ponovo dobiva na važnosti, osobito u ekološkoj proizvodnji. Cilj ovog rada bio je na temelju ankete o proizvodnji konoplje u 2017. godini analizirati proizvodnju konoplje u Hrvatskoj te dati kritički osvrt na tehnologiju proizvodnje konoplje za sjeme. Podaci su prikupljeni od četiri proizvođača koji konoplju uzgajaju na ekološki način (8, 30 ha) i pet proizvođača koji konoplju uzgajaju na konvencionalni način (10, 82 ha). Iz rezultata ankete o proizvodnji konoplje za sjeme u 2017. godini vidljive su mnoge nepravilnosti u tehnologiji proizvodnje, kako u ekološkoj tako i u konvencionalnoj proizvodnji. Određene nepravilnosti u proizvodnji konoplje uočene su u gotovo svim agrotehničkim mjerama, od plodoreda do žetve. Na vrlo velikim površinama konoplja se uzgajala u monokulturi. Osnovna obrada tla izvodila se prekasno, tijekom zimskog razdoblja ili čak u proljeće, što je kasnije otežalo pripremu tla i kvalitetno izvođenje sjetve. Kasna sjetva dovela je do skraćenja vegetacije, a to je izravno utjecalo na smanjenje prinosa i sazrijevanje sjemena. U većini slučajeva, a osobito u konvencionalnoj proizvodnji, gnojidba je potpuno zanemarena, odnosno nije obavljena. Ovakav pristup gnojidbi nema svoje opravdanje posebno na tlima s niskim sadržajem hranjiva. U usjevu konoplje vrlo velike probleme činili su korovi, osobito ambrozija. U tehnologiji proizvodnje najveći problem predstavljala je žetva konoplje jer proizvođači ne posjeduju adekvatne kombajne. Ove nepravilnosti u tehnologiji proizvodnje konoplje mogu se ispraviti edukacijom proizvođača te pravilnim i pravodobnim izvođenjem svih agrotehničkih mjera. Veliki doprinos širenju konoplje u nas bilo bi donošenje zakonske regulative koja bi proizvođačima omogućila iskorištavanje cijele biljke, a ne samo sjemena, kao što je sada slučaj, te izgradnja tvornice za preradu stabljike.
Izvorni jezik
Hrvatski