Pregled bibliografske jedinice broj: 928363
Procjena unosa voća u osnovnoškolske djece
Procjena unosa voća u osnovnoškolske djece, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 928363 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Procjena unosa voća u osnovnoškolske djece
(Assessment of fruit intake in primary school children)
Autori
Mamić, Petra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
21.02
Godina
2018
Stranica
42
Mentor
Keser, Irena
Ključne riječi
djeca, voće, prehrambene navike, prehrambeni unos, školski obrok
(children, fruit, dietary habits, dietary intake, school meal)
Sažetak
Pravilna prehrana ključna je za očuvanje dobroga zdravlja odraslih osoba te čini osnovu pravilnog rasta i razvoja djece i adolescenata. Cilj ovog rada bio je procijeniti prehrambeni unos školske djece u dvije osnovne škole tijekom jedne školske godine analizom školskih jelovnika. Skupina voća je izdvojena, jer je adekvatan unos voća povezan sa smanjenim mortalitetom i morbiditetom od mnogih kroničnih bolesti, a osim toga bogato je vitaminima, mineralnim tvarima i prehrambenim vlaknima. Školski jelovnici su analizirani u računalnom programu Prehrana. Prehrambeni unos energije i hranjivih tvari je uspoređivan unutar iste škole s obzirom na sezonu jesen/zima i proljeće/ljeto, a unos voća unutar iste škole s obzirom na sezone te između dvije osnovne škole. Analiza rezultata je utvrdila statistički značajnu razliku u unosu natrija (p=0, 034) i vitamina C (p<0, 001) između sezona u osnovnoj školi 1. Rezultati su pokazali da postoji statistički značajna razlika u unosu skupine bobičasto voće (p=0, 004) i skupina jabučasto, koštuničavo i južno voće (p<0, 001) između dvije osnovne škole. Prosječan unos voća je u skladu s preporukama u obje osnovne škole, a unos energije i vlakana je u skladu s preporukama za djecu dobi 7 do 9 godina u osnovnoj školi 1, dok je za djecu dobi 10 do 13 godina manji od preporuka u obje škole.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam