Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 928363

Procjena unosa voća u osnovnoškolske djece


Mamić, Petra
Procjena unosa voća u osnovnoškolske djece, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 928363 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Procjena unosa voća u osnovnoškolske djece
(Assessment of fruit intake in primary school children)

Autori
Mamić, Petra

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
21.02

Godina
2018

Stranica
42

Mentor
Keser, Irena

Ključne riječi
djeca, voće, prehrambene navike, prehrambeni unos, školski obrok
(children, fruit, dietary habits, dietary intake, school meal)

Sažetak
Pravilna prehrana ključna je za očuvanje dobroga zdravlja odraslih osoba te čini osnovu pravilnog rasta i razvoja djece i adolescenata. Cilj ovog rada bio je procijeniti prehrambeni unos školske djece u dvije osnovne škole tijekom jedne školske godine analizom školskih jelovnika. Skupina voća je izdvojena, jer je adekvatan unos voća povezan sa smanjenim mortalitetom i morbiditetom od mnogih kroničnih bolesti, a osim toga bogato je vitaminima, mineralnim tvarima i prehrambenim vlaknima. Školski jelovnici su analizirani u računalnom programu Prehrana. Prehrambeni unos energije i hranjivih tvari je uspoređivan unutar iste škole s obzirom na sezonu jesen/zima i proljeće/ljeto, a unos voća unutar iste škole s obzirom na sezone te između dvije osnovne škole. Analiza rezultata je utvrdila statistički značajnu razliku u unosu natrija (p=0, 034) i vitamina C (p<0, 001) između sezona u osnovnoj školi 1. Rezultati su pokazali da postoji statistički značajna razlika u unosu skupine bobičasto voće (p=0, 004) i skupina jabučasto, koštuničavo i južno voće (p<0, 001) između dvije osnovne škole. Prosječan unos voća je u skladu s preporukama u obje osnovne škole, a unos energije i vlakana je u skladu s preporukama za djecu dobi 7 do 9 godina u osnovnoj školi 1, dok je za djecu dobi 10 do 13 godina manji od preporuka u obje škole.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Irena Keser (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mamić, Petra
Procjena unosa voća u osnovnoškolske djece, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Mamić, P. (2018) 'Procjena unosa voća u osnovnoškolske djece', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mami\'{c}, Petra}, year = {2018}, pages = {42}, keywords = {djeca, vo\'{c}e, prehrambene navike, prehrambeni unos, \v{s}kolski obrok}, title = {Procjena unosa vo\'{c}a u osnovno\v{s}kolske djece}, keyword = {djeca, vo\'{c}e, prehrambene navike, prehrambeni unos, \v{s}kolski obrok}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mami\'{c}, Petra}, year = {2018}, pages = {42}, keywords = {children, fruit, dietary habits, dietary intake, school meal}, title = {Assessment of fruit intake in primary school children}, keyword = {children, fruit, dietary habits, dietary intake, school meal}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font