Pregled bibliografske jedinice broj: 928322
Hladna i topla ekstrakcija ulja heksanom iz pulpe i sjemenke ploda masline
Hladna i topla ekstrakcija ulja heksanom iz pulpe i sjemenke ploda masline, 2017., diplomski rad, diplomski, Medicinski fakultet, Rijeka
CROSBI ID: 928322 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Hladna i topla ekstrakcija ulja heksanom iz pulpe i sjemenke ploda masline
(Cold and hot hexane extraction of oil from olive pulp and seed)
Autori
Vuković, Barbara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Medicinski fakultet
Mjesto
Rijeka
Datum
20.09
Godina
2017
Stranica
39
Mentor
Koprivnjak, Olivera
Neposredni voditelj
Majetić Germek, Valerija
Ključne riječi
ekstrakcija ulja ; udio ulja ; fenolne tvari ; antioksidacijski kapacitet
(oil extraction ; oil content ; phenolic compounds ; antioxidant capacity)
Sažetak
Osnovni cilj ovoga rada bio je usporediti učinkovitost primjene hladnog, odnosno toplog otapala (metoda Soxhlet) u ekstrakciji ulja iz suhe tvari tri vrste liofiliziranog biljnog materijala (maslinovo tijesto bez koštice, maslinovo tijesto s košticom, sjemenke masline sorte Leccino) ; usporediti masene udjele fenolnih tvari i orto-difenola u tako dobivenim uljima te antioksidacijski kapacitet biljnog materijala. U radu je, uz kratki osvrt na laboratorijske metode ekstrakcije ulja, karakteristike masline sorte Leccino i određivanje antioksidacijskog kapaciteta DPPH metodom, opisana građa i sastav ploda masline, prerada maslina u ulje uz uklanjanje koštice te karakteristike fenolnih tvari ploda i ulja masline. U eksperimentalnom dijelu dokazano je da su hladna i topla ekstrakcija podjednako učinkovite u izdvajanju ulja iz liofiliziranih maslinovih tijesta, ali je primjena tople ekstrakcije učinkovitija kod izdvajanja ulja iz sjemenki. Između tijesta prerađenog s košticom i onog bez koštice utvrđene su statistički značajne razlike kod: a) udjela ulja (39 % u odnosu na 52 %), b) masenog udjela ukupnih fenola (8, 62 mg/g u odnosu na 12, 87 mg/g) te c) antioksidacijskog kapaciteta (IC50 6, 33 mg/mL u odnosu na 3, 56 mg/mL). Sjemenke su imale statistički značajno niži maseni udio ukupnih fenola (5, 27 mg/g) te višestruko višu vrijednost IC50 (46, 43 mg/mL) u odnosu na maslinova tijesta. Kod ulja dobivenih toplom ekstrakcijom iz sve tri vrste biljnog materijala (oba tijesta i sjemenka) utvrđene su statistički značajno više vrijednosti za: a) maseni udio ukupnih fenola (za 3 do 10 puta u odnosu na hladnu ekstrakciju), b) maseni udio orto-difenola (za 9 puta u odnosu na hladnu ekstrakciju). Rezultati potvrđuju prethodna saznanja da se uklanjanjem koštice smanjuje negativni utjecaj peroksidaza iz sjemenki na fenolne tvari u tijestu i ulju, te upućuju na to da se primjenom tople ekstrakcije povećava topljivost fenolnih tvari iz biljnog materijala u ulju.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka