Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 928154

UTJECAJ pH NA NASTAJANJE KOMPLEKSA L‐HISTIDINA I BAKRA


Drulak, Mateja; Stanković, Anamarija; Medvidović - Kosanović, Martina
UTJECAJ pH NA NASTAJANJE KOMPLEKSA L‐HISTIDINA I BAKRA // XII. SUSRET MLADIH KEMIJSKIH INŽENJERA ; KNJIGA SAŽETAKA / Vrsaljko, Domagoj ; Dejanović, Igor ; Žižek, Krunoslav (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2018. str. 155-155 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 928154 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
UTJECAJ pH NA NASTAJANJE KOMPLEKSA L‐HISTIDINA I BAKRA
(INFLUENCE OF pH ON FORMATION OF L‐HISTIDINE AND COPPER COMPLEX)

Autori
Drulak, Mateja ; Stanković, Anamarija ; Medvidović - Kosanović, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
XII. SUSRET MLADIH KEMIJSKIH INŽENJERA ; KNJIGA SAŽETAKA / Vrsaljko, Domagoj ; Dejanović, Igor ; Žižek, Krunoslav - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2018, 155-155

ISBN
978-953-6894-62-8

Skup
XII. susret mladih kemijskih inženjera (SMLKI 2018)

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 22.02.2018. - 23.02.2018

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
kompleksi bakra ; L-hisitidin ; elektrokemijska analiza
(copper complex ; L-histidine ; electrochemical analysis)

Sažetak
Bakar je esencijalan element za sve žive organizme i važan je za ugradnju hemoglobina u eritrocite, a prisutan je i u enzimima koji reguliraju funkcioniranje središnjeg živčanog sustava te je važan za proizvodnju energije za život i rad tijela. Pronalaskom kompleksa bakra(II) i L-histidina u krvi, povećao se interes znanstvenikaza istraživanje tog kompleksa. U ovom istraživanju ispitivan je nastanak kompleksa L-histidinai bakra u omjeru 1:1 u pH području od pH = 4 do pH = 10. Istraživanja su provedena u troelektrodnoj elektrokemijskoj ćeliji gdje je kao radna elektroda korištena elektroda od staklastog ugljika, kao referentna Ag/AgCl elektroda, te kao protuelektroda platinska žica. Istraživanja su pokazala da kompleks bakra i histidina nastaje u području 6 ≤ pHi≤ 10, te da se oksidacijski strujni vrh metalnog iona u kompleksu negativira s povećanjem pH vrijednosti. Struja oksidacijskog strujnog vrha raste do pH = 8 i nakon toga opada, dok se potencijal oksidacijskog strujnog vrha linearno smanjuje s povećanjem pH- vrijednosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Sveučilište u Osijeku - Odjel za kemiju

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Drulak, Mateja; Stanković, Anamarija; Medvidović - Kosanović, Martina
UTJECAJ pH NA NASTAJANJE KOMPLEKSA L‐HISTIDINA I BAKRA // XII. SUSRET MLADIH KEMIJSKIH INŽENJERA ; KNJIGA SAŽETAKA / Vrsaljko, Domagoj ; Dejanović, Igor ; Žižek, Krunoslav (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2018. str. 155-155 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Drulak, M., Stanković, A. & Medvidović - Kosanović, M. (2018) UTJECAJ pH NA NASTAJANJE KOMPLEKSA L‐HISTIDINA I BAKRA. U: Vrsaljko, D., Dejanović, I. & Žižek, K. (ur.)XII. SUSRET MLADIH KEMIJSKIH INŽENJERA ; KNJIGA SAŽETAKA.
@article{article, author = {Drulak, Mateja and Stankovi\'{c}, Anamarija and Medvidovi\'{c} - Kosanovi\'{c}, Martina}, year = {2018}, pages = {155-155}, keywords = {kompleksi bakra, L-hisitidin, elektrokemijska analiza}, isbn = {978-953-6894-62-8}, title = {UTJECAJ pH NA NASTAJANJE KOMPLEKSA L‐HISTIDINA I BAKRA}, keyword = {kompleksi bakra, L-hisitidin, elektrokemijska analiza}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI)}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Drulak, Mateja and Stankovi\'{c}, Anamarija and Medvidovi\'{c} - Kosanovi\'{c}, Martina}, year = {2018}, pages = {155-155}, keywords = {copper complex, L-histidine, electrochemical analysis}, isbn = {978-953-6894-62-8}, title = {INFLUENCE OF pH ON FORMATION OF L‐HISTIDINE AND COPPER COMPLEX}, keyword = {copper complex, L-histidine, electrochemical analysis}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI)}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font