Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 928085

Utjecaj pomoćnih tvari na učinkovitost procesa proizvodnje i orto-difenole djevičanskih maslinovih ulja autohtonih sorti


Majetić Germek, Valerija; Kosić, Urška; Biskupović, Toni; Poturiček, Luka; Koprivnjak, Olivera
Utjecaj pomoćnih tvari na učinkovitost procesa proizvodnje i orto-difenole djevičanskih maslinovih ulja autohtonih sorti // Proceedings of 53rd Croatian and 13th International Symposium on Agriculture (ISSN 2459-5543) / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: University Josip Juraj Strossmayer in Osijek, Faculty of Agriculture, 2018. str. 504-508 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 928085 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj pomoćnih tvari na učinkovitost procesa proizvodnje i orto-difenole djevičanskih maslinovih ulja autohtonih sorti
(Influence of processing aids on indicators of the oil production effectiveness and o- diphenols of autochthonous virgin olive oils)

Autori
Majetić Germek, Valerija ; Kosić, Urška ; Biskupović, Toni ; Poturiček, Luka ; Koprivnjak, Olivera

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Proceedings of 53rd Croatian and 13th International Symposium on Agriculture (ISSN 2459-5543) / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko - Osijek : University Josip Juraj Strossmayer in Osijek, Faculty of Agriculture, 2018, 504-508

Skup
53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 18.02.2018. - 23.02.2018

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
djevičansko maslinovo ulje ; autohtone sorte ; pomoćne tvari ; o-difenoli
(virgin olive oil ; autochthonous cultivars ; processing aids ; o-diphenols)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je istražiti utjecaj pomoćnih tvari na pokazatelje uspješnosti procesa proizvodnje i na sadržaj o-difenola u djevičanskim maslinovim uljima autohtonih hrvatskih sorti 'Buža', 'Oblica' i 'Rosinjola'. Tijekom laboratorijske prerade plodova ispitivane su tri pomoćne tvari (talk, NaCl i CaCO3) koje su zasebno i u različitim masenim udjelima dodavane u maslinova tijesta istraživanih sorti. Kod 'Buže' i 'Oblice' sol je pokazala bolju učinkovitost u povećanju randmana i ekstraktabilnosti ulja u odnosu na talk i kalcijev karbonat. Primjena pomoćnih tvari kod 'Rosinjole' nije doprinjela boljoj ekstrakciji ulja. Dodatak soli značajno je povećao udio o-difenola u uljima 'Buže' i 'Rosinjole'.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija

Napomena
Istraživanja u ovom radu provedena su u sklopu znanstveno-istraživačke potpore Sveučilišta u Rijeci (projekt br. 13.06.1.4.50).



POVEZANOST RADA


Projekti:
13.06.1.4.50

Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka,
Veleučilište u Rijeci

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Majetić Germek, Valerija; Kosić, Urška; Biskupović, Toni; Poturiček, Luka; Koprivnjak, Olivera
Utjecaj pomoćnih tvari na učinkovitost procesa proizvodnje i orto-difenole djevičanskih maslinovih ulja autohtonih sorti // Proceedings of 53rd Croatian and 13th International Symposium on Agriculture (ISSN 2459-5543) / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: University Josip Juraj Strossmayer in Osijek, Faculty of Agriculture, 2018. str. 504-508 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Majetić Germek, V., Kosić, U., Biskupović, T., Poturiček, L. & Koprivnjak, O. (2018) Utjecaj pomoćnih tvari na učinkovitost procesa proizvodnje i orto-difenole djevičanskih maslinovih ulja autohtonih sorti. U: Rozman, V. & Antunović, Z. (ur.)Proceedings of 53rd Croatian and 13th International Symposium on Agriculture (ISSN 2459-5543).
@article{article, author = {Majeti\'{c} Germek, Valerija and Kosi\'{c}, Ur\v{s}ka and Biskupovi\'{c}, Toni and Poturi\v{c}ek, Luka and Koprivnjak, Olivera}, year = {2018}, pages = {504-508}, keywords = {djevi\v{c}ansko maslinovo ulje, autohtone sorte, pomo\'{c}ne tvari, o-difenoli}, title = {Utjecaj pomo\'{c}nih tvari na u\v{c}inkovitost procesa proizvodnje i orto-difenole djevi\v{c}anskih maslinovih ulja autohtonih sorti}, keyword = {djevi\v{c}ansko maslinovo ulje, autohtone sorte, pomo\'{c}ne tvari, o-difenoli}, publisher = {University Josip Juraj Strossmayer in Osijek, Faculty of Agriculture}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }
@article{article, author = {Majeti\'{c} Germek, Valerija and Kosi\'{c}, Ur\v{s}ka and Biskupovi\'{c}, Toni and Poturi\v{c}ek, Luka and Koprivnjak, Olivera}, year = {2018}, pages = {504-508}, keywords = {virgin olive oil, autochthonous cultivars, processing aids, o-diphenols}, title = {Influence of processing aids on indicators of the oil production effectiveness and o- diphenols of autochthonous virgin olive oils}, keyword = {virgin olive oil, autochthonous cultivars, processing aids, o-diphenols}, publisher = {University Josip Juraj Strossmayer in Osijek, Faculty of Agriculture}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font