Pregled bibliografske jedinice broj: 928085
Utjecaj pomoćnih tvari na učinkovitost procesa proizvodnje i orto-difenole djevičanskih maslinovih ulja autohtonih sorti
Utjecaj pomoćnih tvari na učinkovitost procesa proizvodnje i orto-difenole djevičanskih maslinovih ulja autohtonih sorti // Proceedings of 53rd Croatian and 13th International Symposium on Agriculture (ISSN 2459-5543) / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: University Josip Juraj Strossmayer in Osijek, Faculty of Agriculture, 2018. str. 504-508 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 928085 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj pomoćnih tvari na učinkovitost procesa proizvodnje i orto-difenole djevičanskih maslinovih ulja autohtonih sorti
(Influence of processing aids on indicators of the oil production effectiveness and o- diphenols of autochthonous virgin olive oils)
Autori
Majetić Germek, Valerija ; Kosić, Urška ; Biskupović, Toni ; Poturiček, Luka ; Koprivnjak, Olivera
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Proceedings of 53rd Croatian and 13th International Symposium on Agriculture (ISSN 2459-5543)
/ Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko - Osijek : University Josip Juraj Strossmayer in Osijek, Faculty of Agriculture, 2018, 504-508
Skup
53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 18.02.2018. - 23.02.2018
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
djevičansko maslinovo ulje ; autohtone sorte ; pomoćne tvari ; o-difenoli
(virgin olive oil ; autochthonous cultivars ; processing aids ; o-diphenols)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je istražiti utjecaj pomoćnih tvari na pokazatelje uspješnosti procesa proizvodnje i na sadržaj o-difenola u djevičanskim maslinovim uljima autohtonih hrvatskih sorti 'Buža', 'Oblica' i 'Rosinjola'. Tijekom laboratorijske prerade plodova ispitivane su tri pomoćne tvari (talk, NaCl i CaCO3) koje su zasebno i u različitim masenim udjelima dodavane u maslinova tijesta istraživanih sorti. Kod 'Buže' i 'Oblice' sol je pokazala bolju učinkovitost u povećanju randmana i ekstraktabilnosti ulja u odnosu na talk i kalcijev karbonat. Primjena pomoćnih tvari kod 'Rosinjole' nije doprinjela boljoj ekstrakciji ulja. Dodatak soli značajno je povećao udio o-difenola u uljima 'Buže' i 'Rosinjole'.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
Napomena
Istraživanja u ovom radu provedena su u sklopu znanstveno-istraživačke potpore Sveučilišta u Rijeci (projekt br. 13.06.1.4.50).