Pregled bibliografske jedinice broj: 927866
Zaštita mesa crne slavonske svinje - fajferice oznakom izvornosti
Zaštita mesa crne slavonske svinje - fajferice oznakom izvornosti // Zbornik sažetaka 53. hrvatskog i 13. međunarodnog simpozija agronoma / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2018. str. 215-216 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 927866 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Zaštita mesa crne slavonske svinje - fajferice oznakom izvornosti
(Crna Slavonska pig - fajferica meat protection with
designation of origin)
Autori
Margeta, Vadimir ; Gvozdanović, Kristina ; Kušec, Goran ; Djurkin Kušec, Ivona ; Galović, Dalida ; Radišić, Žarko ; Margeta, Polona
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 53. hrvatskog i 13. međunarodnog simpozija agronoma
/ Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2018, 215-216
Skup
53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 18.02.2018. - 22.02.2018
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
crna slavonska svinja ; meso ; oznaka izvornosti ; zaštita
(Crna Slavonska pig ; meat ; designation of origin ; protection)
Sažetak
Crna slavonska svinja - fajferica najbrojnija je autohtona pasmina svinja u Republici Hrvatskoj. Odlikuje se dobrom otpornošću na specifične uvjete držanja i bolesti te izuzetnom kakvoćom mišićnog i masnog tkiva. Najbolje proizvodne rezultate postiže u ekstenzivnim ili poluintenzivnim sustavima držanja. Upravo su navedene prednosti bile temelj za pokretanje postupka zaštite naziva proizvoda „Meso crne slavonske svinje“ oznakom izvornosti na nacionalnoj razini. Cilj ovog rada bio je prikazati postupak zaštite proizvoda te sastavne dijelove Specifikacije zaštićenog proizvoda „Meso crne slavonske svinje“ u kojima su opisane osnovne značajke proizvoda i njegove posebnosti, zemljopisno područje u kojemu se proizvodi zaštićeni proizvod, dokazi o podrijetlu, opisi metoda dobivanja proizvoda, dokazi o uspostavljanju poveznice između kakvoće proizvoda i zemljopisnog okruženja, sustav sljedivosti i kontrole proizvoda te načini označavanja i pakiranja proizvoda. Sustav proizvodnje zaštićenog proizvoda „Mesa crne slavonske svinje“ i oznaka izvornosti osiguravaju krajnjem potrošaču navedenog proizvoda jamstvo da je to proizvod visoke kakvoće, proizveden u kontroliranim uvjetima koji su bili u skladu s kriterijima dobrobiti i zdravlja životinja, očuvanja okoliša te u duhu dobre stočarske prakse.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
IP-2013-11-3396 - Znanstveno brendiranje svinjskog mesa (SciBra Pork) (Kušec, Goran, HRZZ - 2013-11) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Ivona Djurkin Kušec
(autor)
Dalida Galović
(autor)
Goran Kušec
(autor)
Polonca Margeta
(autor)
Kristina Gvozdanović
(autor)