Pregled bibliografske jedinice broj: 927857
Preferencije potrošača prema potrošnji i kupovini mrkve u Hrvatskoj
Preferencije potrošača prema potrošnji i kupovini mrkve u Hrvatskoj // 53rd Croatian & 13th International Symposium on Agriculture / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2018. str. 120-124 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 927857 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Preferencije potrošača prema potrošnji i kupovini
mrkve u Hrvatskoj
(Consumer preferences towards consumption and
buying carrot in Croatia)
Autori
Jelić, Sanja ; Lončarić, Ružica ; Farkaš, Ines
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
53rd Croatian & 13th International Symposium on Agriculture
/ Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2018, 120-124
Skup
53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 18.02.2018. - 23.02.2018
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
mrkva ; konzumacija ; ponuda ; kupnja
(carrot ; consumption ; supply ; purchase)
Sažetak
Mrkva je jedna od deset najvažnijih povrtnih vrsta koja se uzgaja u cijelom svijetu zbog svojih nutritivnih vrijednosi. Cilj ovoga rada je utvrditi potrošačke preferencije te njihovo ponašanje u kupovini mrkve. Za prikupljanje podataka korištena je metoda ankete, a kao instrument korišten je anketni upitnik (n=602). Istraživanjem je utvrđeno kako najveći broj ispitanika (n=227) voli jesti mrkvu (ocjena 5), te kako u mjesec dana konzumiraju do 250 g mrkve (32, 1%) u kuhanim jelima ili svježu. Što se tiče kupovine mrkve ispitanicima je najvažnija kvaliteta mrkve zatim porijeklo i cijena. Kvalitetu dostupne mrkve na Hrvatskom tržištu ispitanici su ocijenili ocijenom 3 (46, 0%), a svega 9, 6% ispitanika mrkvu na domaćem tržištu ocjenjuje ocjenom izvrstan (5). Međutim ispitanici su se izjasnili kako čak njih 99, 7% mrkvu smatra "zdravom" namirnicom, te da u budućnosti planiraju zadržati jednake navike u konzumaciji mrkve.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Ekonomija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek