Pregled bibliografske jedinice broj: 927705
Autentifikacija mesa crne slavonske svinje analizom DNK
Autentifikacija mesa crne slavonske svinje analizom DNK // Zbornik radova 53. hrvatskog i 13. međunarodnog simpozija agronoma / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2018. str. 445-449 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 927705 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Autentifikacija mesa crne slavonske svinje analizom
DNK
(Authentication of Black Slavonian pig breed by DNA
analysis)
Autori
Gvozdanović, Kristina ; Margeta, Vladimir ; Kušec, Goran ; Djurkin Kušec, Ivona ; Džijan, Snježana ; Salajpal, Krešimir ; Margeta, Polona
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova 53. hrvatskog i 13. međunarodnog simpozija agronoma
/ Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2018, 445-449
Skup
53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 18.02.2018. - 22.02.2018
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
autentifikacija ; crna slavonska svinja ; mikrosateliti ; tradicionalni proizvodi
(authentication ; Black Slavonian pig breed ; microsatellite ; traditional products)
Sažetak
Istraživanje je provedeno na 70 svinja od kojih je bilo 50 svinja crne slavonske pasmine te po 10 svinja PIC i Topigs. Cilj istraživanja bio je ispitati uspješnost mikrosatelitnih markera u postupku autentifikacije mesa crne slavonske pasmine svinja. U istraživanju je korišten set od 5 mikrosatelitnih markera izabranih prema preporuci ISAG-FAO (SO005, Sw2410, sw240, SO090 i Sw1067). Iz rezultata istraživanja može se zaključiti da je set od 5 mikrosatelitna markera učinkoviti alat za provođenje postupka autentifikacije proizvoda dobivenih od crne slavonske svinje (šunka, pršut) dok je identifikacija u kobasičarskim proizvodima moguća uz kombinaciju s nekim drugim markerom specifičnim za pasminu (MC1R).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
IP-2013-11-3396 - Znanstveno brendiranje svinjskog mesa (SciBra Pork) (Kušec, Goran, HRZZ - 2013-11) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek,
Agronomski fakultet, Zagreb,
Medicinski fakultet, Osijek,
Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo, Osijek
Profili:
Vladimir Margeta
(autor)
Goran Kušec
(autor)
Kristina Gvozdanović
(autor)
Snježana Džijan
(autor)
Ivona Djurkin Kušec
(autor)
Krešimir Salajpal
(autor)