Pregled bibliografske jedinice broj: 927689
Mikotoksini Fusariuma u sladu pšenice
Mikotoksini Fusariuma u sladu pšenice // 53rd CROATIAN AND 13th INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON AGRICULTURE/Book of abstracts / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2018. str. 116-117 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 927689 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mikotoksini Fusariuma u sladu pšenice
(Fusarium mycotoxin on wheat malt)
Autori
Španić, Valentina ; Abičić, Ivan ; Marček, Tihana ; Viljevac Vuletić, Marija ; Horvat, Daniela ; Šarkanj, Bojan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
53rd CROATIAN AND 13th INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON AGRICULTURE/Book of abstracts
/ Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2018, 116-117
Skup
53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 18.02.2018. - 23.02.2018
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
FHB, kvaliteta, fotosinteza, pšenica
(FHB, malt, mycotoxins, wheat)
Sažetak
Pšenica (Triticum aestivum L.), uz ječam, je uobičajena kultura koja se koristi u industriji pivarstva. Mnogi ljudi vole pšenično pivo zbog posebnog okusa koji nema jak intezitet kao u ječma. Međutim, mikotoksini u sladu pšenice nisu dobro istraženi. Problem je porast koncentracije ili transformacije tijekom postupka proizvodnje piva, a onečišćenje može smanjiti kvalitetu slada. Općenito, jedno od glavnih pitanja sigurnosti hrane za usjeve je onečišćenje mikotoksinima Fusarium vrstama. Mikotoksini mogu dovesti do različitih zdravstvenih problema, a jedno od glavnih ograničenja u procjeni rizika je nedostatak razumijevanja razvoja mikotoksina i transformacije tijekom procesa slađenja. U prethodnim istraživanjima dokazano je da su Fusarium toksini prešli u pivo, ako su prethodno bili prisutni u ječmu koji se koristio za proizvodnju ili ako je došlo do pojave Fusarium vrsta tijekom slađenja. U našem istraživanju istraženi su učinci Fusarium vrsta na proizvodnju različitih mikotoksina u zrnu i slada nakon Fusarium inokulacije. Analiza mikotoksina uzoraka pšenice pomoću LC-MS/MS pokazala je da su dominantni mikotoksini deoksinivalenol (DON), 3-acetil deoksinivalenol (3-ADON) i nivalenol (NIV). DON je smanjen tijekom procesa slađenja, dok je 3-ADON povećan u sladu u odnosu na zrno. T-2 i HT-2 toksini pojavili su se zajedno i pronađeni su u malom broju samo u prirodno zaraženim uzorcima. Zearelenon (ZEN) je mikotoksin koji se pojavio samo u pšeničnom sladu kao posljedica onečišćenja slada. Ovi podaci upućuju na to da Fusarium vrste koje zagađuju materijal zrna mogu imati ogroman utjecaj na mikotoksine u sladu. Također njihova koncentracija može rasti tijekom slađenja, iako je to teško predvidjeti i bit će istraživano i nadalje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-UIP-2014- 9188
Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Daniela Horvat
(autor)
Valentina Španić
(autor)
Bojan Šarkanj
(autor)
Marija Viljevac
(autor)
Tihana Marček
(autor)
Ivan Abičić
(autor)