Pregled bibliografske jedinice broj: 927688
Prisutnost okratoksigenih gljivica u vinogradima Sjeverne i Srednje Dalmacije
Prisutnost okratoksigenih gljivica u vinogradima Sjeverne i Srednje Dalmacije // Zbornik sažetaka / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Vodice, Hrvatska, 2018. str. 268-268 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 927688 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prisutnost okratoksigenih gljivica u vinogradima Sjeverne i Srednje Dalmacije
(The presence of ochratoxigenic fungi in vineyards of North and Central Dalmatia)
Autori
Pavlović, Marina ; Lončar, Jelena ; Jakopović, Željko ; Frece, Jadranka ; Markov, Ksenija ; Zjalić, SLaven
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka
/ Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko - , 2018, 268-268
Skup
53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 18.02.2018. - 23.02.2018
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
okratoksin A, Sjeverna i Srednja Dalmacija, crno vino
(ochratoxin A, North and Central Dalmatia, red wine)
Sažetak
Količina okratoksina A (OTA), sekundarnog metabolita nekih vrsta gljivica rodova Aspergillus i Penicilium, ograničena je u zemljama EU u hrani, krmivima i vinu Uredbom EC 1881/2006 zbog toksičnosti za ljude i životinje. OTA je čest kontaminant sjemenki žitarica, suhomesnatih proizvoda te vina i piva. Najvažnijim uzročnicima kontaminacije vina smatraju se A. carbonarius i A. niger. U proizvodnji vina OTA može predstavljati ozbiljan problem za komercijalnu vrijednost vina, a kontaminaciji su izloženija crna vina južnog dijela Europe. Dalmacija se prema kartama rizika kontaminacije vina nalazi na granici između zona umjerenog i visokog rizika. S toga je provedeno istraživanje prisutnosti okratoksigenih gljivica u vinogradima Sjeverne i Srednje Dalmacije u proljeće i ljeto 2016. i 2017. godine. Uzorkovani su listovi, bobice i tlo na 5 lokacija i izolirana je mikoflora. Kulture morfološki identificirane kao potencijalni proizvođači OTA testirane su na proizvodnju toksina. Proizvođači OTA bili su prisutni u svim vinogradima, no njihova pojavnost je bila vrlo niska, a količine OTA u moštu i vinima proizvedenim tih godina bile su, u svim uzorcima, ispod limita osjetljivosti metode (10 ng/l). Rezultati ovog istraživanja ukazuju da je rizik kontaminacije vina u Sjevernoj i Srednjoj Dalmaciji nizak, no prisutnost okratoksigenih gljivica ukazuje da je potrebno podizati svijest o ovom problemu kod vinara i vinogradara.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Sveučilište u Zadru
Profili:
Slaven Zjalic
(autor)
Jadranka Frece
(autor)
Željko Jakopović
(autor)
Jelena Lončar
(autor)
Ksenija Markov
(autor)