Pregled bibliografske jedinice broj: 927315
Višekriterijska usporedba hrvatske i slovenske prehrambene industrije
Višekriterijska usporedba hrvatske i slovenske prehrambene industrije // Zbornik radova 53. hrvatskog i 13. međunarodnog simpozija agronoma / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2018. str. 104-109 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 927315 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Višekriterijska usporedba hrvatske i slovenske prehrambene industrije
(Multi-criteria comparison of the Croatian and Slovenian food industry)
Autori
Hadelan, Lari ; Zrakić, Magdalena ; Marušić, Josip ; Grgić, Ivo
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova 53. hrvatskog i 13. međunarodnog simpozija agronoma
/ Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2018, 104-109
Skup
53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 18.02.2018. - 23.02.2018
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
prehrambena industrija, višekriterijska analiza, AHP, Hrvatska, Slovenija
(food industry, multicriteria analysis, AHP, Croatia, Slovenia)
Sažetak
Cilj rada je višekriterijski usporediti prehrambenu industriju u Hrvatskoj i Sloveniji te odrediti u kojoj je državi ona prosperitetnija. U tu je svrhu korišten analitički hijerarhijski proces (AHP) – jedna od metoda višekriterijske analize. Model se temelji na ocijeni prehrambene industrije prema tri grupe kriterija: (a) makroekonomski sektorski pokazatelji, (b) financijski pokazatelji kompanija, (c) tržišna prepoznatljivost kompanija i brendova. Unatoč boljoj prepoznatljivosti hrvatskih kompanija i brendova, makroekonomski i financijski pokazatelji bolji su kod slovenske prehrambene industrije što je odredilo i njezinu ukupnu bolju ocjenu prosperiteta.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Interdisciplinarne biotehničke znanosti, Ekonomija
Napomena
Rad je nastao temeljem diplomskog rada Josipa Marušića naslova Višekriterijska usporedba prehrambene industrije u Hrvatskoj i Sloveniji, obranjenog 26.09.2017. na Agronomskom fakultetu. Mentor rada doc.dr.sc. Lari Hadelan
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb