Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 927315

Višekriterijska usporedba hrvatske i slovenske prehrambene industrije


Hadelan, Lari; Zrakić, Magdalena; Marušić, Josip; Grgić, Ivo
Višekriterijska usporedba hrvatske i slovenske prehrambene industrije // Zbornik radova 53. hrvatskog i 13. međunarodnog simpozija agronoma / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2018. str. 104-109 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 927315 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Višekriterijska usporedba hrvatske i slovenske prehrambene industrije
(Multi-criteria comparison of the Croatian and Slovenian food industry)

Autori
Hadelan, Lari ; Zrakić, Magdalena ; Marušić, Josip ; Grgić, Ivo

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova 53. hrvatskog i 13. međunarodnog simpozija agronoma / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2018, 104-109

Skup
53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 18.02.2018. - 23.02.2018

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
prehrambena industrija, višekriterijska analiza, AHP, Hrvatska, Slovenija
(food industry, multicriteria analysis, AHP, Croatia, Slovenia)

Sažetak
Cilj rada je višekriterijski usporediti prehrambenu industriju u Hrvatskoj i Sloveniji te odrediti u kojoj je državi ona prosperitetnija. U tu je svrhu korišten analitički hijerarhijski proces (AHP) – jedna od metoda višekriterijske analize. Model se temelji na ocijeni prehrambene industrije prema tri grupe kriterija: (a) makroekonomski sektorski pokazatelji, (b) financijski pokazatelji kompanija, (c) tržišna prepoznatljivost kompanija i brendova. Unatoč boljoj prepoznatljivosti hrvatskih kompanija i brendova, makroekonomski i financijski pokazatelji bolji su kod slovenske prehrambene industrije što je odredilo i njezinu ukupnu bolju ocjenu prosperiteta.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Interdisciplinarne biotehničke znanosti, Ekonomija

Napomena
Rad je nastao temeljem diplomskog rada Josipa Marušića naslova Višekriterijska usporedba prehrambene industrije u Hrvatskoj i Sloveniji, obranjenog 26.09.2017. na Agronomskom fakultetu. Mentor rada doc.dr.sc. Lari Hadelan



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Lari Hadelan (autor)

Avatar Url Ivo Grgić (autor)

Avatar Url Magdalena Zrakić Sušac (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Hadelan, Lari; Zrakić, Magdalena; Marušić, Josip; Grgić, Ivo
Višekriterijska usporedba hrvatske i slovenske prehrambene industrije // Zbornik radova 53. hrvatskog i 13. međunarodnog simpozija agronoma / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2018. str. 104-109 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Hadelan, L., Zrakić, M., Marušić, J. & Grgić, I. (2018) Višekriterijska usporedba hrvatske i slovenske prehrambene industrije. U: Rozman, V. & Antunović, Z. (ur.)Zbornik radova 53. hrvatskog i 13. međunarodnog simpozija agronoma.
@article{article, author = {Hadelan, Lari and Zraki\'{c}, Magdalena and Maru\v{s}i\'{c}, Josip and Grgi\'{c}, Ivo}, year = {2018}, pages = {104-109}, keywords = {prehrambena industrija, vi\v{s}ekriterijska analiza, AHP, Hrvatska, Slovenija}, title = {Vi\v{s}ekriterijska usporedba hrvatske i slovenske prehrambene industrije}, keyword = {prehrambena industrija, vi\v{s}ekriterijska analiza, AHP, Hrvatska, Slovenija}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }
@article{article, author = {Hadelan, Lari and Zraki\'{c}, Magdalena and Maru\v{s}i\'{c}, Josip and Grgi\'{c}, Ivo}, year = {2018}, pages = {104-109}, keywords = {food industry, multicriteria analysis, AHP, Croatia, Slovenia}, title = {Multi-criteria comparison of the Croatian and Slovenian food industry}, keyword = {food industry, multicriteria analysis, AHP, Croatia, Slovenia}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font