Pregled bibliografske jedinice broj: 927216
Tovna svojstva banijske šare svinje
Tovna svojstva banijske šare svinje // Zbornik sažetaka 53. hrvatskog i 13. međunarodnog simpozija agronoma / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2018. str. 214-215 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 927216 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tovna svojstva banijske šare svinje
(Fattening traits of Banija spotted pig)
Autori
Luković, Zoran ; Karolyi Danijel ; Salajpal Krešimir ; Klišanić Vedran ; Škorput, Dubravko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 53. hrvatskog i 13. međunarodnog simpozija agronoma
/ Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2018, 214-215
Skup
53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 18.02.2018. - 23.02.2018
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
svinje, banijska šara, autohtone pasmine, tovna svojstva
(pigs, Banija spotted pig, autochthonous breeds, fattening traits)
Sažetak
Cilj rada je bio utvrditi tovna svojstva banijske šare svinje i usporediti ih sa dosadašnjim istraživanjima provedenim na našim ostalim autohtonim pasminama svinja. Banijska šara svinja je pasmina za koju se donedavno smatralo da je iščezla sa ovih prostora. Upornim radom stručnjaka sa Agronomskog i Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te djelatnika Odjela za svinjogojstvo Hrvatske poljoprivredne agencije na području Banovine otkriveni su vjerojatno zadnji primjerci ove pasmine. Nakon osnivanja Udruge uzgajivača banijske šare svinje i upisa prvih životinja u matičnu populaciju pokrenuta su dva projekta sufinancirana od Ministrastva poljoprivrede i lokalne uprave koji su imali za cilj očuvanje banijske šare svinje, njenu revitalizaciju i proizvodnju svinja za preradu u specifične mesne proizvode ovog kraja. U okviru projekta "Održiva proizvodnja svinja na otvorenom na području Banovine" postavljen je pokus za praćenje tovnih svojstava pasmine banijska šara gdje je proveden tov svinja do većih završnih masa. Prvi rezultati istraživanja pokazuju veliki potencijal rasta ove pasmine koja bi trebala biti jedan od temelja proizvodnje svinja za preradu u tradicionalne mesne proizvode na obiteljskim gospodarstvima na području Banovine.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Dubravko Škorput
(autor)
Krešimir Salajpal
(autor)
Zoran Luković
(autor)
Danijel Karolyi
(autor)