Pregled bibliografske jedinice broj: 927012
ODREĐIVANJE KOLIČINE FLAVONOIDA I FENOLNIH KISELINA U ODABRANIM VRSTAMA PORODICE LAMIACEAE
ODREĐIVANJE KOLIČINE FLAVONOIDA I FENOLNIH KISELINA U ODABRANIM VRSTAMA PORODICE LAMIACEAE // XII. SUSRET MLADIH KEMIJSKIH INŽENJERA KNJIGA SAŽETAKA / Vrsaljko, Domagoj ; Dejanović, Igor ; Žižek, Krunoslav (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2018. str. 171-171 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 927012 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
ODREĐIVANJE KOLIČINE FLAVONOIDA I FENOLNIH KISELINA U ODABRANIM VRSTAMA PORODICE LAMIACEAE
(DETERMINATION OF FLAVONOIDS AND PHENOLIC ACIDS QUANTITY IN SELECTED LAMIACEAE SPECIES)
Autori
Marelja, Franjo Josip ; Parlov, Marko ; Antolić, Andrea ; Maleš, Željan ; Bojić, Mirza
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
XII. SUSRET MLADIH KEMIJSKIH INŽENJERA KNJIGA SAŽETAKA
/ Vrsaljko, Domagoj ; Dejanović, Igor ; Žižek, Krunoslav - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2018, 171-171
ISBN
978-953-6894-62-8
Skup
XII. susret mladih kemijskih inženjera (SMLKI 2018)
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 22.02.2018. - 23.02.2018
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
flavonoidi, Lamiaceae vrste
(flavonoidis, Lamiaceae spcies)
Sažetak
Flavonoidi i fenolne kiseline pripadaju polifenolima, velikoj skupini spojeva koja se nalazi u svim višim biljkama. Polifenolima se pripisuje primarno antioksidacijski učinak koji predstavlja osnovu farmakoloških učinaka kao što su antibakterijski, antitumorski, antivirusni, antitrombotski, hepatoprotektivni i drugi. S ciljem određivanja kemijskih sastavnica odgovornih za antiagregacijski učinak odabranih biljnih vrsta u ovom radu provedena je kemijska karakterizacija biljnih droga u pogledu količine flavonoida i fenolnih kiselina. Ispitivanje je provedeno na sljedećim biljnim vrstama: Calamintha nepeta L., Lavandula angustifolia Mill., Mentha x piperita L., Ocimum basilicum L., Origanum vulgare L. i Rosmarinus officinalis L. Količina je flavonoida određena spektrofotometrijski nakon hidrolize u obliku kompleksa s aluminijem. Sadržaj fenolnih kiselina određen je na temelju mjerenja nastalog kompleksa fenolnih kiselina s natrijevim molibdatom i natrijevim nitritom. Najveći udio fenolnih kiselina imala je biljna vrsta R. officinalis (13, 57 ± 0, 26) %, a najmanji vrsta O. basilicum (4, 78 ± 0, 15) %. Flavonoidi su bili najzastupljeniji u vrsti M. x piperita (0, 69 ± 0, 01) % dok je najmanja količina zabilježena u vrsti L. angustifolia (0, 12 ± 0, 01) %. Rezultati ovog rada pridonijet će povezivanju biološkog učinka s kemijskim sastavom biljnih droga.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Biologija, Farmacija