Pregled bibliografske jedinice broj: 926966
Sezonske varijacije proizvodnje i kakvoće kozjeg mlijeka tijekom godina s ekstremno toplim vremenskim prilikama
Sezonske varijacije proizvodnje i kakvoće kozjeg mlijeka tijekom godina s ekstremno toplim vremenskim prilikama // Book of Abstracts 53rd Croatian & 13th International Symposium on Agriculture / Vila, Sonja ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2018. str. 221-222 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 926966 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sezonske varijacije proizvodnje i kakvoće kozjeg mlijeka tijekom godina s ekstremno toplim vremenskim prilikama
(Seasonal variations of production and quality of goat's milk in extremely warm calendar years)
Autori
Prpić, Zvonimir ; Vnučec, Ivan ; Vrdoljak, Josip ; Mioč, Boro
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Book of Abstracts 53rd Croatian & 13th International Symposium on Agriculture
/ Vila, Sonja ; Antunović, Zvonko - Osijek : Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2018, 221-222
Skup
53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 19.02.2018. - 23.02.2018
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
kozje mlijeko, francuska alpina, kemijski sastav, broj somatskih stanica, godina
(goat milk, French Alpine, chemical composition, somatic cell count, year)
Sažetak
Iako intenzivni sustavi proizvodnje podrazumijevaju kontrolirane uvjete držanja i hranidbe životinja, utjecaj okolišnih (klimatskih) čimbenika nije zanemariv. Stoga je cilj rada bio utvrditi sezonske varijacije proizvodnje i kakvoće mlijeka alpina koza držanih u intenzivnom sustavu uzgoja tijekom četiri uzastopne godine (od 2012. do 2015.), koje su, prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, bile ekstremno tople. Između godina utvrđene su značajne (P<0, 01) razlike u prosječnoj dnevnoj proizvodnji mlijeka (2, 12 kg 2012., 2, 20 kg 2013., 2, 30 kg 2014. i 2, 47 kg 2015.). Utvrđen je i značajan (P<0, 001) utjecaj godine na sadržaj mliječne masti, laktoze i suhe tvari u mlijeku, s najvišim prosječnim sadržajem suhe tvari u godini s najmanjom prosječnom proizvodnjom mlijeka. Ovisno o godini, geometrijska srednja vrijednost broja somatskih stanica (BSS) varirala je od 467 x 103/mL do 615 x 103/mL. Utvrđene su značajne (P<0, 001) sezonske varijacije dnevne proizvodnje i kemijskog sastava mlijeka te BSS. Vrhunac dnevne proizvodnje mlijeka koze su ostvarile u ožujku (početak razdoblja mužnje). Odmicanjem laktacije prosječna dnevna proizvodnja mlijeka progresivno je opadala iz mjeseca u mjesec (P<0, 001), dok je najniži sadržaj mliječne masti, bjelančevina i suhe tvari utvrđen tijekom lipnja i srpnja. Radi sezonalnosti proizvodnje mlijeka uvjetovane sezonskom poliestričnošću koza, utjecaj sezone na promjene u proizvodnji i kakvoći mlijeka nije jasno razlučiv od stadija laktacije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb