Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 926956

Boja i pH vrijednost mesa janjadi travničke pramenke


Kasap, Ante; Držaić, Valentino; Širić, Ivan; Aščić, Šimun; Mioč, Boro
Boja i pH vrijednost mesa janjadi travničke pramenke // Proceedings 53rd Croatian & 13th International Symposium on Agriculture / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2018. str. 450-453 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 926956 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Boja i pH vrijednost mesa janjadi travničke pramenke
(Colour and pH value of lamb meat of Travnik sheep breed)

Autori
Kasap, Ante ; Držaić, Valentino ; Širić, Ivan ; Aščić, Šimun ; Mioč, Boro

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Proceedings 53rd Croatian & 13th International Symposium on Agriculture / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko - Osijek : Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2018, 450-453

Skup
53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 19.02.2018. - 23.02.2018

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
janjad, boja mesa, pH, travnička pramenka
(lambs, meat colour, pH, travnička sheep)

Sažetak
Cilj istraživanja je bio utvrditi vrijednosti parametara boje (L*, a* i b*) i pH45 vrijednost mesa janjadi travničke pramenke te utvrditi utjecaj spola na navedena svojstva. Istraživanje je provedeno na ukupno 70 klaonički obrađenih janjećih trupova (♂=48 ; ♀=22). Utvrđene prosječne vrijednosti parametara boje L*, a* i b* su bile redom 53, 66 ; 21, 97 ; 3, 99 na m. rectus abdominis-u te 46, 17 ; 17, 49 ; 2, 97 na m. semitendinosus-u. Prosječna pH45 vrijednost utvrđena na m. longissimus dorsi je bila 6, 44. Istraživanjem je utvrđena velika sličnost u svim istraživanim svojstvima između trupova muške i ženske janjadi, osim vrijednosti parametra boje L* na m. semitendinosus-u koja je bila statistički značajno veća u trupovima muške janjadi (P<0, 05).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Valentino Držaić (autor)

Avatar Url Boro Mioč (autor)

Avatar Url Ante Kasap (autor)

Avatar Url Ivan Širić (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Kasap, Ante; Držaić, Valentino; Širić, Ivan; Aščić, Šimun; Mioč, Boro
Boja i pH vrijednost mesa janjadi travničke pramenke // Proceedings 53rd Croatian & 13th International Symposium on Agriculture / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2018. str. 450-453 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Kasap, A., Držaić, V., Širić, I., Aščić, Š. & Mioč, B. (2018) Boja i pH vrijednost mesa janjadi travničke pramenke. U: Rozman, V. & Antunović, Z. (ur.)Proceedings 53rd Croatian & 13th International Symposium on Agriculture.
@article{article, author = {Kasap, Ante and Dr\v{z}ai\'{c}, Valentino and \v{S}iri\'{c}, Ivan and A\v{s}\v{c}i\'{c}, \v{S}imun and Mio\v{c}, Boro}, year = {2018}, pages = {450-453}, keywords = {janjad, boja mesa, pH, travni\v{c}ka pramenka}, title = {Boja i pH vrijednost mesa janjadi travni\v{c}ke pramenke}, keyword = {janjad, boja mesa, pH, travni\v{c}ka pramenka}, publisher = {Fakultet agrobiotehni\v{c}kih znanosti Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }
@article{article, author = {Kasap, Ante and Dr\v{z}ai\'{c}, Valentino and \v{S}iri\'{c}, Ivan and A\v{s}\v{c}i\'{c}, \v{S}imun and Mio\v{c}, Boro}, year = {2018}, pages = {450-453}, keywords = {lambs, meat colour, pH, travni\v{c}ka sheep}, title = {Colour and pH value of lamb meat of Travnik sheep breed}, keyword = {lambs, meat colour, pH, travni\v{c}ka sheep}, publisher = {Fakultet agrobiotehni\v{c}kih znanosti Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font