Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 926877

Praćenje parametara boje i teksture narezane jabuke sorte Cripps pink obrađene antioksidansima i skladištene u kontroliranoj atmosferi


Gudelj, Anamarija
Praćenje parametara boje i teksture narezane jabuke sorte Cripps pink obrađene antioksidansima i skladištene u kontroliranoj atmosferi, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 926877 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Praćenje parametara boje i teksture narezane jabuke sorte Cripps pink obrađene antioksidansima i skladištene u kontroliranoj atmosferi
(Monitoring color parameters and texture of fresh cut apple cripps pink treated with antioxidants and stored in a controlled atmosphere)

Autori
Gudelj, Anamarija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
11.07

Godina
2016

Stranica
28

Mentor
Levaj, Branka

Ključne riječi
minimalno procesirana jabuka, skladištenje, kontrolirana atmosfera
(minimally processed apple, storage, controled atmosphere)

Sažetak
Sve veća osviještenost ljudi o važnosti zdravlja rezultira potražnjom za minimalno procesiranim proizvodima, prvenstveno voćem i povrćem. Mehaničke operacije poput guljenja, rezanja, i dr. koje se provode tijekom minimalnog procesiranja voća čine takve proizvode podložne enzimskom posmeđivanju, mikrobiološkom kvarenju i degradaciji (omekšanju) teksture. Zbog toga je razvoj sredstava koja sprječavaju, odnosno kontroliraju ove promjene nužan radi očuvanja kakvoće i sigurnosti minimalno procesiranih proizvoda. Cilj ovog rada bio je utvrditi u kojoj je mjeri otopina antioksidansa nakon 8 dana skladištenja u CA, na temperaturi od 6 °C, utjecala na očuvanje boje i teksture kriški jabuka sorte Cripps Pink. Dobiveni rezultati pokazuju da je došlo do posmeđivanja jabuke i promjene teksture tijekom 8 dana skladištenja, a do trećeg dana jabuke imaju prihvatljive karakteristike. Iz rezultata se može zaključiti da ovakav način skladištenja MPV ima potencijala, ali ga treba još usavršiti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija

Napomena
Ovaj rad je izrađen u okviru projekta „Automat za izuzeće minimalno prerađenog voća i povrća, čuvanog u modificiranoj atmosferi“, BICRO HAMAG Poc4_01_43-U-1.



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Branka Levaj (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Gudelj, Anamarija
Praćenje parametara boje i teksture narezane jabuke sorte Cripps pink obrađene antioksidansima i skladištene u kontroliranoj atmosferi, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Gudelj, A. (2016) 'Praćenje parametara boje i teksture narezane jabuke sorte Cripps pink obrađene antioksidansima i skladištene u kontroliranoj atmosferi', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Gudelj, Anamarija}, year = {2016}, pages = {28}, keywords = {minimalno procesirana jabuka, skladi\v{s}tenje, kontrolirana atmosfera}, title = {Pra\'{c}enje parametara boje i teksture narezane jabuke sorte Cripps pink obra\djene antioksidansima i skladi\v{s}tene u kontroliranoj atmosferi}, keyword = {minimalno procesirana jabuka, skladi\v{s}tenje, kontrolirana atmosfera}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Gudelj, Anamarija}, year = {2016}, pages = {28}, keywords = {minimally processed apple, storage, controled atmosphere}, title = {Monitoring color parameters and texture of fresh cut apple cripps pink treated with antioxidants and stored in a controlled atmosphere}, keyword = {minimally processed apple, storage, controled atmosphere}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font