Pregled bibliografske jedinice broj: 926877
Praćenje parametara boje i teksture narezane jabuke sorte Cripps pink obrađene antioksidansima i skladištene u kontroliranoj atmosferi
Praćenje parametara boje i teksture narezane jabuke sorte Cripps pink obrađene antioksidansima i skladištene u kontroliranoj atmosferi, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 926877 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Praćenje parametara boje i teksture narezane jabuke sorte Cripps pink obrađene antioksidansima i skladištene u kontroliranoj atmosferi
(Monitoring color parameters and texture of fresh cut apple cripps pink treated with antioxidants and stored in a controlled atmosphere)
Autori
Gudelj, Anamarija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
11.07
Godina
2016
Stranica
28
Mentor
Levaj, Branka
Ključne riječi
minimalno procesirana jabuka, skladištenje, kontrolirana atmosfera
(minimally processed apple, storage, controled atmosphere)
Sažetak
Sve veća osviještenost ljudi o važnosti zdravlja rezultira potražnjom za minimalno procesiranim proizvodima, prvenstveno voćem i povrćem. Mehaničke operacije poput guljenja, rezanja, i dr. koje se provode tijekom minimalnog procesiranja voća čine takve proizvode podložne enzimskom posmeđivanju, mikrobiološkom kvarenju i degradaciji (omekšanju) teksture. Zbog toga je razvoj sredstava koja sprječavaju, odnosno kontroliraju ove promjene nužan radi očuvanja kakvoće i sigurnosti minimalno procesiranih proizvoda. Cilj ovog rada bio je utvrditi u kojoj je mjeri otopina antioksidansa nakon 8 dana skladištenja u CA, na temperaturi od 6 °C, utjecala na očuvanje boje i teksture kriški jabuka sorte Cripps Pink. Dobiveni rezultati pokazuju da je došlo do posmeđivanja jabuke i promjene teksture tijekom 8 dana skladištenja, a do trećeg dana jabuke imaju prihvatljive karakteristike. Iz rezultata se može zaključiti da ovakav način skladištenja MPV ima potencijala, ali ga treba još usavršiti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
Ovaj rad je izrađen u okviru projekta „Automat za izuzeće minimalno prerađenog voća i povrća, čuvanog u modificiranoj atmosferi“, BICRO HAMAG Poc4_01_43-U-1.